2025.08.02., szombat - Lehel napja
facebook
Keresés
Eljött az egyik legízletesebb gyümölcsünk szezonja: a vérnyomásunk és az ízületeink is hálásak lesznek
2023. június 22., 10:40 - 0. x 00., 00:00

Eljött az egyik legízletesebb gyümölcsünk szezonja: a vérnyomásunk és az ízületeink is hálásak lesznek

2023. június 22., 10:40
Bár a sárgabarack szezonja június végétől augusztus elejéig tart, az lenne az optimális, ha egész évben élvezhetnénk. Szerencsére nem kell lemondanunk róla az év többi részében sem, mivel aszalt vagy befőtt formában is kiválóan hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.

Egyre többen fogyasztják a sárgabarackot nemcsak az egészség, hanem a szépség megőrzése érdekében is. Az alacsony kalóriatartalom mellett tápláló gyümölcsként szolgál, amit bűntudat nélkül és bátran fogyaszthatunk olyan mennyiségben, amilyenben csak szeretnénk.

Bár sokan az Örményországból származtatják a sárgabarackot, szakértők szerint már az ókori Rómában és Görögországban is ismerték és termesztették. Nézzük, miért kedvelt ez az illatos, édesen fanyar ízű gyümölcs évezredek óta - számolt be a Dívány.

Tápláló és antioxidánsokban gazdag

A sárgabarack rendkívül alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, ugyanakkor gazdag A-, C- és E-vitaminban. Emellett kiváló béta-karotin, lutein és zeaxantin forrás, melyek erőteljes antioxidánsok, és segítenek a szervezetben lévő káros szabad gyökök elleni küzdelemben. A legjobb, ha egészben és héjával együtt fogyasztjuk a sárgabarackot, mivel a héj magas rost- és tápanyag tartalommal rendelkezik, viszont

A MAGJÁT KERÜLJÜK EL, NEM SZABAD ELFOGYASZTANI.

A sárgabarack magas flavonoidtartalma is védelmet nyújt krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegség ellen. A sárgabarackban található kálium elősegíti az idegimpulzusok átvitelét, az izomösszehúzódásokat és a folyadékegyensúly fenntartását. A gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást és csökkentheti a stroke kockázatát.

Fiatalok és idősek szemének védelme

A sárgabarack számos vegyülettel büszkélkedhet, amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, beleértve az A- és E-vitamint. Az A-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az éjszakai vakság, egy olyan rendellenesség megelőzésében, amely a fénypigmentek hiánya miatt alakul ki. Az E-vitamin pedig egy zsírban oldódó vitamin, amely közvetlenül védi a szemet a szabad gyökök által okozott károktól. A barackban található béta-karotin, ami a gyümölcs jellegzetes sárga-narancssárga színét adja, az A-vitamin előanyaga, így szervezetünk képes azt A-vitaminná alakítani. A sárgabarackban lévő karotinoidok és xantofilek védhetik a szemünket a károsodásoktól, különösen az öregedéssel járó betegségektől, például a súlyos makuladegenerációtól. Azonban nemcsak az idősebbeknek érdemes sárgabarackot fogyasztani a látás védelme érdekében. Kutatások szerint a gyümölcsben található lutein nevű anyag védelmet nyújthat a retinának a kékes árnyalatú fény okozta károsodások ellen. Ez a fény például számítógépek, tabletek és okostelefonok képernyőiről származik.

A sárgabarack megőrizheti a bőr fiatalságát is

A kozmetikai ipar is felismerte ennek jótékony hatásait. Ismert tény, hogy a ráncok és más bőrkárosodások fő okai a napfény és az ultraibolya (UV) sugárzás, a környezetszennyezés, a dohányzás és a leégés. Azonban a sárgabarackban található antioxidánsokkal gazdag, egészséges étrend segítségével elkerülhetjük a bőrkárosodást. Az emberek gyakran nem fogyasztanak elegendő mennyiségű vizet, így a friss gyümölcsök fogyasztása segíthet a napi folyadékszükséglet kielégítésében. A megfelelő hidratáltság különösen fontos a nyári hőségben, mivel a folyadékfogyasztás csökkenése nehezebb terhelést jelenthet a szív számára. Amellett, hogy ízletes és tápláló, a sárgabarack és más friss gyümölcsök magas víztartalma hozzájárulhat a hidratáltság fenntartásához. Egyen friss gyümölcsöket, mint például a sárgabarackot, hogy pótolhassa a szervezetében a nedvességet, és megakadályozza a dehidratáció káros hatásait.

Az egészséges folyadékbevitel fenntartása segít abban, hogy a szívünk könnyebben működjön, és biztosítja a megfelelő működést a szervezetünk számára a meleg időjárási körülmények között.

Fotó: illusztráció/Pixabay