
Eljött az egyik legízletesebb gyümölcsünk szezonja: a vérnyomásunk és az ízületeink is hálásak lesznek
Egyre többen fogyasztják a sárgabarackot nemcsak az egészség, hanem a szépség megőrzése érdekében is. Az alacsony kalóriatartalom mellett tápláló gyümölcsként szolgál, amit bűntudat nélkül és bátran fogyaszthatunk olyan mennyiségben, amilyenben csak szeretnénk.
Bár sokan az Örményországból származtatják a sárgabarackot, szakértők szerint már az ókori Rómában és Görögországban is ismerték és termesztették. Nézzük, miért kedvelt ez az illatos, édesen fanyar ízű gyümölcs évezredek óta - számolt be a Dívány.
Tápláló és antioxidánsokban gazdag
A sárgabarack rendkívül alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, ugyanakkor gazdag A-, C- és E-vitaminban. Emellett kiváló béta-karotin, lutein és zeaxantin forrás, melyek erőteljes antioxidánsok, és segítenek a szervezetben lévő káros szabad gyökök elleni küzdelemben. A legjobb, ha egészben és héjával együtt fogyasztjuk a sárgabarackot, mivel a héj magas rost- és tápanyag tartalommal rendelkezik, viszont
A MAGJÁT KERÜLJÜK EL, NEM SZABAD ELFOGYASZTANI.
A sárgabarack magas flavonoidtartalma is védelmet nyújt krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegség ellen. A sárgabarackban található kálium elősegíti az idegimpulzusok átvitelét, az izomösszehúzódásokat és a folyadékegyensúly fenntartását. A gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást és csökkentheti a stroke kockázatát.
Fiatalok és idősek szemének védelme
A sárgabarack számos vegyülettel büszkélkedhet, amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, beleértve az A- és E-vitamint. Az A-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az éjszakai vakság, egy olyan rendellenesség megelőzésében, amely a fénypigmentek hiánya miatt alakul ki. Az E-vitamin pedig egy zsírban oldódó vitamin, amely közvetlenül védi a szemet a szabad gyökök által okozott károktól. A barackban található béta-karotin, ami a gyümölcs jellegzetes sárga-narancssárga színét adja, az A-vitamin előanyaga, így szervezetünk képes azt A-vitaminná alakítani. A sárgabarackban lévő karotinoidok és xantofilek védhetik a szemünket a károsodásoktól, különösen az öregedéssel járó betegségektől, például a súlyos makuladegenerációtól. Azonban nemcsak az idősebbeknek érdemes sárgabarackot fogyasztani a látás védelme érdekében. Kutatások szerint a gyümölcsben található lutein nevű anyag védelmet nyújthat a retinának a kékes árnyalatú fény okozta károsodások ellen. Ez a fény például számítógépek, tabletek és okostelefonok képernyőiről származik.
A sárgabarack megőrizheti a bőr fiatalságát is
A kozmetikai ipar is felismerte ennek jótékony hatásait. Ismert tény, hogy a ráncok és más bőrkárosodások fő okai a napfény és az ultraibolya (UV) sugárzás, a környezetszennyezés, a dohányzás és a leégés. Azonban a sárgabarackban található antioxidánsokkal gazdag, egészséges étrend segítségével elkerülhetjük a bőrkárosodást. Az emberek gyakran nem fogyasztanak elegendő mennyiségű vizet, így a friss gyümölcsök fogyasztása segíthet a napi folyadékszükséglet kielégítésében. A megfelelő hidratáltság különösen fontos a nyári hőségben, mivel a folyadékfogyasztás csökkenése nehezebb terhelést jelenthet a szív számára. Amellett, hogy ízletes és tápláló, a sárgabarack és más friss gyümölcsök magas víztartalma hozzájárulhat a hidratáltság fenntartásához. Egyen friss gyümölcsöket, mint például a sárgabarackot, hogy pótolhassa a szervezetében a nedvességet, és megakadályozza a dehidratáció káros hatásait.
Az egészséges folyadékbevitel fenntartása segít abban, hogy a szívünk könnyebben működjön, és biztosítja a megfelelő működést a szervezetünk számára a meleg időjárási körülmények között.
Fotó: illusztráció/Pixabay