2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
5+1 remek D-vitamin forrás, amire márciusban feltétlenül szükségünk van

5+1 remek D-vitamin forrás, amire márciusban feltétlenül szükségünk van

2024. március 03., 21:10
Köztudott, hogy szervezetünk főleg nyáron, a napfény hatására jut D-vitaminhoz - ám télen és tavasszal sem kell aggódnunk, mivel néhány étel fogyasztásával biztosíthatjuk testünk számára a megfelelő mennyiséget.

A bien.hu bemutat néhány olyan élelmiszert, amelyek segítségével könnyedén gondoskodhatunk a D-vitamin pótlásáról:

Tej

A tej- és tejtermékek fogyasztásával gondoskodhatunk szervezetünk D-vitamin ellátásáról. Különösen hasznos a tej fogyasztása, mivel a D-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, ami fontos a csontok egészségéért.

Halmáj

A halmáj kiemelkedő D-vitamin forrás, ezért télen különösen ajánlott a fogyasztása. Remek választás lehet reggelire például a pirítós és a vaj mellé fogyasztott tőkehalmáj. Az esetlegesen megmaradt olajat később is felhasználhatjuk.

Tojás

Télen fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk tojást vagy tojásból készült ételeket. Bármilyen formában fogyasztjuk, biztosítjuk szervezetünk számára a D-vitamin bevitelt. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, és csak mértékkel fogyasszunk belőle.

Margarin

A margarin fogyasztásával nemcsak egészséges táplálkozást biztosítunk, hanem D-vitamint is juttatunk a szervezetünkbe. Télen különösen figyeljünk a dobozra írt vitamintartalomra, és válasszunk olyan terméket, amely D-vitaminnal dúsított.

Máj

Nem csak a halmáj, hanem más állati máj is jó forrása a D-vitaminnak. Ha változatossá szeretnénk tenni az étkezést, és közben biztosítani szeretnénk a megfelelő vitaminbevitelt, érdemes csirke- vagy sertésmájat is beilleszteni az étrendünkbe.

Halak

Ha kedveljük a füstölt angolnát vagy a lazacot, érdemes ezeket az ételeket beiktatni a téli menübe, hogy változatosabbá tegyük az étkezést. A D-vitamin pótlás mellett ezeknek az ételeknek számos más pozitív hatásuk van a szervezetünkre.

Fotó: Illusztáció/Freepik