
Rákellenes, gyulladáscsökkentő étel, ami védi a szív egészségét is: a karfiol 7 felhasználási módja a konyhában
A karfiol számos jótékony hatással bír, amelyek pozitívan befolyásolják a szív- és érrendszert, az emésztést, sőt, a benne lévő vegyületek révén még a rákos megbetegedések ellen is segíthet. A kevés kalóriát tartalmazó keresztesvirágú növény gazdag rostokban és kimagasló C-vitamin-tartalommal rendelkezik - és ennél sokkal több pozitívuma van - írja a Femina.
Karfiolos ételek
Az antioxidáns-tartalmának köszönhetően természetes gyulladáscsökkentőként működik, ideértve két olyan típust is (glükozinolátok és izotiocianátok), amelyek bizonyítottan gátolják többféle rák kialakulását, és a magas szulforafántartalma szintén rákmegelőző hatással bír. Kolint is tartalmaz, ami elengedhetetlen tápanyag, és hiánya májproblémákhoz és érelmeszesedéshez vezethet. Ezt az ízletes zöldséget számtalan módon be lehet illeszteni a mindennapokba.
1. Karfiolkrémleves
A karfiolkrémleves mindig ideális választás, ha szeretne gyorsan laktató, meleg ételt készíteni, ami nem terheli meg a gyomrot.
2. Fermentálás
A karfiolt fermentálhatja is. Az így kapott savanyított zöldség sokáig eláll, nem beszélve arról, hogy az erjedés során értékes probiotikumok szabadulnak fel, amik jót tesznek az emésztésnek.
3. Karfiolsteak
A karfiolsteak kitűnő választás könnyed, rostban gazdag főfogásként, ami önmagában is megállja a helyét, de szinte bámilyen köret illik hozzá.
4. Köret
Ez a sokoldalú keresztesvirágú zöldség különböző köretek formájában is tökéletes választás, érdemes tenni egy próbát a karfiolpürével, ami teljes mértékben helyettesíteni tudja a krumplipürét.
5. Karfiolrizs
A krfiolrizs vagy karfiolkuszkusz, ahogy a nevéből is sejthető, helyettesítheti a népszerű rizs -és kuszkuszköreteket. Ez az egészséges alternatíva értékes rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el.
6. Tócsni
A zöldségből ízletes tócsnit is készíthet, ami felveszi a versenyt a krumplis változattal, mellette pedig hosszan eltelíti. Magában, mártogatósként, vagy akár húsmentes szendvicsalapanyagként is felhasználható!
7. Rakott karfiol
Egy igazán kiadós egytálétel, ami anélkül telíti el, hogy megterhelné a gyomrot!
Fotó: Illusztráció/Freepik