2024.05.14., kedd - Bonifác napja
facebook
Keresés
Csökkenti a rák kockázatát, helyrehozza a bélflórát: 10 étel, ami lignánban bővelkedik

Csökkenti a rák kockázatát, helyrehozza a bélflórát: 10 étel, ami lignánban bővelkedik

2024. április 28., 19:10
Ezek az ételek egy lignán nevű, rákellenes anyagban bővelkednek.

A rák a világ második legtöbb áldozattal járó betegsége, mely Magyarországon is jóformán népbetegségnek számít - férfiak körében a hörgő- és tüdődaganat, nők körében pedig az emlődaganat a leggyakoribb, a betegek száma pedig évről évre nő. A WHO a kockázati tényezők közül a egészségtelen életmódot, azaz a mozgásszegény életet és a helytelen táplálkozási szokásokat is kiemeli - nem véletlenül ajánlják a szakértők, hogy a tányér fele mindig zöldségekből álljon - írja a Femina. 

Lignántartalmú ételek

A növényi eredetű élelmiszerek gyakori fogyasztása nemcsak rost-, hanem lignántartalmuk miatt is igencsak előnyös, mivel ennek a biológiai vegyületnek rákellenes hatását mutatták ki, és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. 

A lignánok a fitoösztrogének egy csoportját képezik, ezek olyan antioxidáns hatású vegyületek, melyek elősegítik az ösztrogén termelődését, szabályozzák a hormonháztartást. A lignánok a növényekben alapvetően azért termelődnek, hogy védjék őket a környezetben lévő ártalmas anyagokkal, hatásokkal szemben, de az emberi szervezetre is kihatnak.

Már 2011-ben górcső alá vették a lignánokat, és felfedezték, hogy csökkenthetik a koszorúér-betegségek és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját, gátolják a rákos sejtek szaporodását bizonyos típusú rákoknál, mint a vastagbélrák vagy nőknél a menopauza után kialakuló mellrák esetében. Emellett a bélflórát is helyreállítják, mert táplálják a jótékony bélbaktériumokat.

Alább látható egy lista, mely egy 2019-es, átfogó tanulmány alapján készült, melyben 113 kutatás eredményét szemlézték. A lignán mennyiségét 100 gramm/milligramm arányban állapították meg, és ezekben az élelmiszerekben találták a legtöbbet:

  • szezámmag: 257,6 mg (ugyanennyi olajban 1294,75 mg van),
  • brokkoli: 98,51 mg,
  • kesudió: 56,33 mg,
  • kelbimbó: 50,36 mg,
  • zöldbab: 22,67 mg,
  • lila és fehér káposzta: 18,1 - 21,51 mg,
  • savanyú káposzta: 18,3 mg,
  • körte: 15,56 mg,
  • zöld kaliforniai paprika: 12,54 mg,
  • sárgabarack: 11,57 mg.

Természetesen nem lehet azt állítani, hogy ez egy csodaszer lenne, de a fentebb lehivatkozott kutatások mindegyike azt sugallja, hogy az eddigi biztató eredmények alapján érdemes tovább vizsgálni a lignánok áldásos hatásait, és még több bizonyítékkal, emberekkel végzett kísérletekkel alátámasztani azokat.

Fotó: illusztráció/Pexels