2024.05.19., vasárnap - Ivó, Milán napja
facebook
Keresés
Sokan undorodnak ettől a zöldségtől, pedig karbantartja az ereket

Sokan undorodnak ettől a zöldségtől, pedig karbantartja az ereket

2024. május 07., 11:55
Mióta intelligens a mosópor és okos a telefon, azóta nem lepődünk meg a szuperélelmiszereken sem. Ha pedig éppen egy zöldség az, ami különösen előnyös szervezetünk számára és kedvező élettani hatásokkal bír, akkor az egy szuperzöldség. Pont, mint a karfiol.

Akár nyersen, vagy sütve és főzve is fogyasztható, felhasználhatjuk magában, vagy tepsibe rakott fogásként kombinálhatjuk, süthetünk belőle pizzatésztát, de levesként is kiváló, főzelékként is alkalmas, még desszertként is finom, ráadásul a szervezettel is csak jót tesz - közölte a Dívány.

Erősíti az immunrendszert, amiért a gyomor is hálás lesz

A brokkoliról folyamatosan dicséreteket zengenek, a savanyú káposzta és a kelbimbó áldásos hatásait sem győzik hangsúlyozni, a kelkáposzta, a karalábé és a fehérrépa is gyakran emlegetett csodaszerek, ám ezek mellett a keresztesvirágúak karfiolja joggal érezheti magát kissé mellőzött családtagként. Pedig 130 grammja mindössze 5 gramm szénhidrátot és 25 kalóriát tesz ki, és mégis jócskán találhatunk benne folsavat, káliumot, magnéziumot, mangánt, ekkora mennyiségben 2 gramm rostot, valamint C, B6 és K-vitaminokat bőséggel.

Tisztítókúrához is tökéletes

A karfiol kéntartalmú tápanyagokat és glükozinolátokat is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a tisztítókúra hatékonyságához.

Fogyókúra vagy gluténérzékenység esetén 

Az egyik legmeglepőbb felismerés a karfollal kapcsolatban, hogy lisztként is alkalmazható. Több szakértő is arra hívja fel figyelmünket, hogy akár fogyókúrás célból, akár gluténérzékenység, sőt még cöliákia esetén is, a karfiolliszt helyettesítheti a hagyományos lisztet. De pürésített verziója lehet az új krumplipürénk is, sőt, apróra vágott darabkáival főzelékek és egyéb ételek rántása is megoldható, a lisztet pedig ezekhez innentől el is felejthetjük.

Nagyon gazdag antioxidánsokban

Talán még az eddigieknél is fontosabb az egészség megőrzése szempontjából, hogy a karfiol antioxidánsokban is igen gazdag. A káros szabad gyökök lekötésében és a gyulladásokkal szembeni védelemhez elengedhetetlen antioxidánsok közül a glükozinolátok és az izotiocianátok csoportja kutatási eredmények által igazoltan lassítja a rákos sejtek növekedésének ütemét. Ezek és még más fontos antioxidánsok mellett a C-vitamin, a béta-karotin, a fahéjsav, a rutin, a kaempferol és a kvercetin is gondoskodik az öregedés és a krónikus stressz okozta káros hatások mérsékléséről a szervezetben. Továbbá, a karfiol szulforafán tartalma hozzájárul a megfelelő vérnyomás szintjének beállításához, javítja a vesefunkciókat, védelmezi az érrendszert, de egyes kutatási eredmények még ennél is többre tartják: azt találták ugyanis, hogy ez a kéntartalmú vegyület képes megölni a rákos őssejteket.

A karfiol tehát, az eredmények tükrében különösen ajánlott vastagbél- és prosztatarák, emlőrák, leukémia és hasnyálmirigydaganat kezeléseinek kiegészítésére.

Fontos az agynak is

Végezetül: a karfiol nagy arányban tartalmaz kolint, ami a máj-és szívbetegségekkel küzdőknek hatékony segítség, idegrendszeri panaszok ellen is bevethető, de leginkább az agy fejlődésére és működésére gyakorolt kedvező hatása miatt fontos. Már a várandósság ideje alatt is érdemes fokozott bevitelére figyelmet fordítani, de az idős korban jelentkező esetleges memóriazavarok ellen is jó.

Fotó: illusztráció/Pexels