2025.05.15., csütörtök - Zsófia, Szonja napja
facebook
Keresés
Milyen ételeket lehet fagyasztani és meddig?
2025. május 13., 13:13 - 0. x 00., 00:00

Milyen ételeket lehet fagyasztani és meddig?

2025. május 13., 13:13
A fagyasztás mára teljesen a mindennapjaink részévé vált, és az egyik leghatékonyabb módja az ételek tartósításának. Időt, pénzt és ételt spórolhatunk vele, de nem mindegy, hogy hogyan és meddig tároljuk a fagyasztott ételeket.

A fagyasztás története

A fagyasztás technikája ősidőkre nyúlik vissza, amikor is az emberek hűvös barlangokban, földbe ásott, hideg vermekben tárolták az elejtett vadakat. Később beindult a jégtömbök kereskedelme, amelyeket tengereken át szállítottak a világ különböző részeire. Az 1900-as évek elején az ipari forradalommal megjelentek az első hűtőgépek kis fagyasztórekeszekkel, majd a különálló mélyhűtők is. A mai okos fagyasztók pedig már szenzorokkal, energiatakarékos rendszerekkel, internetkapcsolattal működnek, amelyekbe akár azt is be lehet programozni, mikor jár le az étel szavatossága, melyről emlékeztetőt küld nekünk – olvasható a WEBBeteg cikkében. 

Miért nem romlik meg az étel a fagyasztóban?

Az ételek megromlását mikroorganizmusok (baktériumok, penészgombák) és enzimek okozzák. Ezek lebontják az étel szerkezetét, romlást, íz- és színváltozást, sőt akár ételmérgezést is előidézhetnek. Az ételekben lévő folyadék szolgál a baktériumok élettereként.

A hidegben a víz megfagy, így a baktériumok aktivitása csökken (nem szűnik meg teljesen), és nem képesek szaporodni, emellett az enzimek működése is leáll. Ugyanakkor a fagyasztás nem sterilizál, tehát nem öli meg a baktériumokat. Kiolvadás után a mikrobák újból szaporodni fognak, ezért nem szabad már kiolvasztott ételt visszafagyasztani. Emellett a fagyasztott étel minősége (íz, állag, tápérték) is romolhat, ha túl sokáig tartjuk a fagyasztóban, ezért ajánlott meghatározott tárolási idő minden fagyasztott termékre.

Mit lehet fagyasztani?

Húsok és húsfélék: a nyers húsfélék és a halak nagyon jól fagyaszthatók. Az egész, vagy nagyobb darabokba vágott húsok (például csirke, sertés, pulyka, marha) 9-12 hónapig, a sovány halak 6 hónapig, a zsírosabb halak 2-3 hónapig, a darált hús 3-4 hónapig áll el.

Készételek, főtt ételek: a levesek, pörköltek, raguk, rakott ételek általában jól bírják a fagyasztást. A levesek, húsos raguk, rakottas ételek 2-3 hónapig is tárolhatók fagyasztóban.

Sajtok és tejtermékek: a túró, a vaj, a félkemény és kemény sajtok (egészben vagy reszelve) jól bírják a fagyasztást. A sajt reszelve akár 3-6 hónapig, a vaj 6-9 hónapig is tárolható. A tej és a tejszín kicsapódhat, így azt kevésbé ajánlott fagyasztani.

Zöldségek: ahhoz, hogy a fagyasztás során megőrizzék színüket, állagukat és tápanyagtartalmukat, érdemes blansírozni, vagyis rövid időre forró vízbe mártani, majd lehűteni a zöldségeket. A brokkoli, karfiol, sárgarépa és a zöldbab akár 8-12 hónapig is tárolható fagyasztóban. A paprika és a paradicsom 6-8 hónapig fagyasztható, de utána már csak sütéshez, főzéshez használhatók, friss fogyasztásra nem.

Gyümölcsök: a fagyasztott gyümölcsök kiolvasztás után süteménybe, levesbe, kompótba vagy turmixhoz adhatók. A magas víztartalmú gyümölcsök (például dinnye, narancs) nem alkalmas fagyasztásra. Az alma szeletelve, blansírozva 6 hónapig tárolható, az eper, málna, szeder, meggy, cseresznye, ribizli 6-8 hónapig.

Pékáruk: a kenyér, zsemle, kifli, kalács (ezek 2-3 hónapig), palacsinta, gofri (1-2 hónapig) kiválóan fagyasztható. Tálalás és elfogyasztás előtt érdemes sütőben, mikrohullámú sütőben, kenyérpirítóban felmelegíteni a fagyasztott pékárut, így friss hatásúvá és magasabb élvezeti értékűvé válnak.

Mit nem lehet fagyasztani?

A nyers tojás héjában nem fagyasztható, mert szétrepedhet. A majonézes, tejfölös saláták, a tej, a joghurt és tejszín kicsapódhatnak; a zöldleveles saláták és az uborka elveszítik állagukat, elvizesednek; a főtt tésztás ételek pépes állagúvá válnak, a már kirántott ételek panírja megázik, puhává válik.

Mire érdemes figyelni fagyasztás előtt?

  • Meleg, forró ételt soha ne tegyünk fagyasztóba, mert megemeli a belső hőmérsékletet, és kiolvadhat a többi étel.
  • Jól záródó zacskóba vagy ételes dobozba csomagoljuk a fagyasztani kívánt élelmiszereket.
  • Ha van vákuum gép otthon, úgy megnövekedhet a fagyasztóban eltöltött tárolási idő.
  • Érdemes mindent felcímkézni, mi az étel neve és mikor lett lefagyasztva.
  • Kiolvasztott ételt ne fagyasszunk le ismét – csak abban az esetben, ha időközben hőkezelve lett (például sütés, főzés).
  • Lefagyasztott étel felengedésének a legkíméletesebb és egyben legidőigényesebb módja a hűtőben történő kiolvasztás.
  • Szobahőmérsékleten vagy mikróban is történhet az olvasztás, utóbbi esetén állítsuk a mikró funkcióját kiolvasztó programra.

Fotó: illusztráció/Freepik