2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
A hét legnépszerűbb étele - mutatjuk, hogy lesz tökéletes a főtt tojás

A hét legnépszerűbb étele - mutatjuk, hogy lesz tökéletes a főtt tojás

Szendvicsbe, tojássalátához vagy kaszinótojásként is mennyei. Elkészítése azonban több odafigyelést igényel, mint hinné!
2023. április 06., 07:12
Egyszerűnek tűnik, mégis el lehet rontani. Ha kevés ideig főzzük, akkor folyékony marad a sárgája, ha viszont túl sokáig, kiszárad és porhanyós lesz.

Lerántjuk a leplet - így lesz tökéletes a főtt tojás

Az egyik legbosszantóbb probléma, amivel tojásfőzéskor szembesül az ember, az a tojás héjának megrepedése. Ennek elkerülése érdekében a vizet fokozatosan kell felmelegíteni és lehűteni. Ha a hűtőből kivett tojást nyakon öntjük forró vízzel, a héj nagy eséllyel megtörik. Ez fokozottan igaz a régibb tojásokra, mivel azokban több levegő van, így a hirtelen hőváltozás hatására megnövekszik a belső nyomás, kirobban a levegő és megreped a héj. A tojásokat kanál segítségével tedd a vízbe, mert ha megütődik, az is repedéshez vezethet.

Ha a tojásokat a hűtőből vesszük ki, a főzést hideg vízben kell elkezdeni. Amennyiben szobahőmérsékletű tojásokról beszélünk, a főzővíz lehet meleg. A víz hőfokán kívül a mennyiség is döntő: a tojásokat mindig annyi vízben főzzük, amennyi ellepi őket!

Miután belehelyezte a tojásokat, várja meg, míg felforr a víz, majd vegye alacsonyabb lángra, és hagyja bugyogni. A keménytojáshoz a tojásokat legalább 10 percig kell főzni, de ha szereti, amikor folyós a közepe, ennél kevesebb idő is elég. A héjas tojások a hűtőben napokig biztonságosan tárolhatók.

Bizonyos receptekhez fontos, hogy a főtt tojás látványa is étvágygerjesztő legyen. Ezt a pucolás gyakran romba tudja dönteni, ezért az sem mindegy, hogyan kezdjen neki. Már a víznél érdemes előregondolkodni, és rakni egy kevés ecetet és sót a vízbe - ettől könnyebben pucolható lesz.  

A tíz perc leteltével öntse le a tojásról a forró vizet, majd fokozatosan hűtse le. Figyeljen, hogy ne melegedjen át a víz, máskülönben a tojás önmaga hőjétől tovább fő. Akkor vegye ki, amikor már a víz, a tojás és az edény is lehűlt.

Ezt követően várjon még 8-10 percet a pucolással. Nagy felületen törje meg, érdemes például vágódeszkán vagy konyhapulton görgetni. Hámozásnál a belső hártya mentén húzza le a héjat.

Ha igazán tökéletes főtt tojást szeretne, akkor már előző este vegye ki őket a tartóból és fektesse el őket a hűtőben. Ez ugyanis garantálja, hogy a sárgája a tojás közepére kerüljön.

 

Cikk és képek forrása: Femina