
4 hasznos tipp a legfinomabb görögdinnye kiválasztásához
A görögdinnye vásárlása gyakran tiszta zsákbamacska: soha nem lehet biztosan tudni, milyet sikerül hazavinni. A kopogtatós trükköt valószínűleg hallomásból már sokan ismerik, most azonban olyan egyéb tippek következnek, amelyek segíthetnek a tökéletes darab kiválasztásában.
4 tipp a tökéletes görögdinnyéhez
1. Foltok
A legtöbb görögdinnye tele van sárgás foltokkal – ez az a rész, ahol a dinnye feküdt. Ha sárgás, okkeres színű a folt, akkor érett dinnyéről, ha pedig világosabb, fehéres, akkor éretlen dinnyéről van szó.
2. Forma és súly
A szimmetrikus, szabályos alakú dinnyék általában finomabbak, ha pedig a méretükhöz képest nehezek, az lédússágra utal.
3. Héj
Az érett dinnye héja matt és nem fényes, a barázdák határozottak, színe pedig élénkzöld. Ha a héj halvány vagy fényes, akkor valószínűleg nem eléggé érett.
4. Fiú vagy lány?
Ennek egy része inkább legenda, de elméletben a lány dinnyék laposabbak, kerekebbek és édesebbek, a fiúk pedig hosszúkásabbak, nagyobbak, vizesebbek és kevésbé édesek.
Ha pedig ezek után még mindig bizonytalanság merül fel, a kopogtatást is érdemes bevetni. Fontos tudni:
-
Az érett dinnye: mély, tompa, üreges hangot ad (mint amikor egy dob belsejébe kopogtatnak).
-
Az éretlen dinnye: magasabb, élesebb hangja van (kevésbé üres).
-
A túlérett dinnye: halkabb, tompa és „halott” hangot adhat, mintha kissé puha lenne belül.
Pro tipp: érdemes lefotózni, és feltölteni a ChatGPT-be – segíthet eldönteni a kérdést.
Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg