2024.07.21., vasárnap - Dániel, Daniella napja
facebook
Keresés
Ez a tea lenyűgöző hatással van a szervezetre, mégsem fogyasztunk belőle eleget

Ez a tea lenyűgöző hatással van a szervezetre, mégsem fogyasztunk belőle eleget

2023. november 17., 18:25
Mivel ez a tea minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, így valóban gyengéd és selymes ízű, emellett kedvező hatással lehet az egészségünkre is.

A méltatlanul keveset emlegetett fehér tea

A legtöbben gyakran választják a zöld teát, fekete teát, különböző gyógyteákat, de mi a helyzet a fehér teával? A fehér tea talán az egyik leghatékonyabb tea a világon, története pedig évezredekig nyúlik vissza. Manapság többféle változata is létezik, de mindegyiknek jótékony hatása lehet a szervezetre. De miért?

Kiemelkedő antioxidánsforrás

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek képesek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök, azaz az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. Ezek a szabad gyökök hozzájárulhatnak az idő előtti öregedéshez és súlyos betegségek kialakulásához, mint például a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór. Rendszeres teaivás esetén bőségesen juthatunk antioxidánsokhoz. A fehér tea különösen erős antioxidánsokkal büszkélkedhet a szabad gyökök ellen.

Kiemelkedő hatással van az immunrendszerre

A fehér tea kiváló immunerősítő. Természetes antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása miatt különösen értékes a téli hónapokban, amikor szükség van rá. Kutatások rámutattak arra is, hogy a fehér tea helyreállíthatja a Langerhans-sejtek immunműködését, amelyek kulcsszerepet játszanak a rákos sejtek felismerésében. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és segíthet megelőzni a krónikus fertőzéseket.

Jót tesz a fogaknak

A jó közérzethez hozzájárul a fogak egészsége is. A fehér tea katechineket, tanninokat és fluoridot tartalmaz, amelyek támogatják a fogak egészségét. Ezek az összetevők segíthetnek megelőzni a fogszuvasodást, erősítik a fogzománcot, így védelmet nyújtanak a baktériumok okozta savas károsodás ellen. A katechinek segíthetnek megelőzni a fogainkon a lepedék kialakulását.

Hozzájárul a haj szépségéhez

Ha erős, egészséges és ragyogó hajkoronát szeretne, a fehér tea egyik kulcsfontosságú összetevője, az epigallokatechin-gallát (EGCG) segíthet a hajnövekedés elősegítésében és a korai hajhullás megelőzésében. Kutatások azt is kimutatták, hogy a fehér tea hatékony lehet a fejbőr fertőzései ellen, bár további kutatásokra van szükség a pontos eredményekhez.

Növeli az energiát és csökkenti a stresszt

A fehér tea a klasszikus teák közül a legmagasabb L-teanin-tartalommal rendelkezik. Az L-teanin pozitív hatással van az éberségünkre és az összpontosító képességünkre. Kutatások igazolták, hogy csökkentheti a szorongást és a stresszt is. Tehát ha tanulni kell vagy komoly feladat előtt áll, egy csésze finom fehér tea elfogyasztása jó ötlet lehet - írja a Glamour.

Fotó: illusztráció/Pexels