2024.05.19., vasárnap - Ivó, Milán napja
facebook
Keresés
Védi a szívet és vitaminokban gazdag: ilyenkor a legideálisabb az őszibarack

Védi a szívet és vitaminokban gazdag: ilyenkor a legideálisabb az őszibarack

2023. augusztus 25., 17:30
A nyár utolsó szakaszában érik meg az ízletes őszibarack, ami tele van vitaminokkal, így célszerű rendszeresen fogyasztani.

A ropogós héjú, lédús belsejű őszibarack sokak kedvencévé vált, nemcsak zamatos íze miatt, hanem tápértékei miatt is, amelyek támogatják az egészséget és védik a testet  - írja a femina.hu.

Az őszibarack pozitív hatásai közé tartozik, hogy egy közepes méretű gyümölcs mindössze 58 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor gazdag C- és A-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és rostokban. Minél frissebb és érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, de a konzerv-verziója is egészséges, ha hámozatlanul konzerválják.

Megelőzheti a szívbetegségeket

Az őszibarackkal kapcsolatban felfedezték, hogy csökkentheti a szívbetegség kockázatát vérnyomás- és koleszterinszint-szabályozó hatásának köszönhetően. Több kutatás megerősítette, hogy a "rossz" LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét is normalizálja. Ezek az elemek egyébként plakkok kialakulásához vezethetnek az ereken belül, ami a szívroham előszobája lehet.

Támogatja az emésztést

Egy közepes őszibarack 2 gramm rostot tartalmaz, fele-fele arányban oldható és oldhatatlan fajtákat. Az utóbbiak elősegítik az élelmiszerek haladását az emésztőrendszeren keresztül, míg a feloldódó rostok a bélflóra hasznos baktériumainak biztosítanak táplálékot - ezek kulcsfontosságúak az egészségmegőrzéshez. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban az őszibarack virágát is használják emésztési problémák kezelésére.

Csökkenti a rák kockázatát

Az őszibarack héja és húsa is gazdag karotinoidokban és kávésavban, melyeknek rákellenes tulajdonságai vannak. Ráadásul bőségesen tartalmaznak polifenolokat is, amelyek lassíthatják a rákos sejtek terjedését a testben. Sőt, felfedezték, hogy az őszibarackban lévő polifenolok elpusztíthatják a rákos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okoznának. Naponta két-három őszibarackot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy kihasználjuk ezeket a hatásokat. Egy másik, posztmenopauzában lévő nők körében végzett kutatás szerint napi két őszibarack vagy nektarin 41%-kal csökkentette a mellrák kialakulását. Emellett könnyű beilleszteni a mindennapi étrendbe, nyersen, sütve, főzve vagy párolva egyaránt fogyasztható. Jó ötlet reggelizéshez őszibarackot szeletelni a zabpehelyre, de salátákba is belekeverhető, és meglepően finom lehet salsa szósszal fűszerezve.

Fotó: Illusztráció/ freepik