2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
Tudta? Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap elfogyasztunk egy avokádót

Tudta? Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap elfogyasztunk egy avokádót

2024. április 16., 17:20
Az avokádó nemcsak finom, hanem rendkívüli tápanyagtartalommal és számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Meglepő lehet, hogy a rendszeres fogyasztásának milyen hatásai vannak.

Sokan megkérdőjelezik pozitív tulajdonságait

Az avokádó gazdag, krémes szerkezete és egyedi íze mellett számos pozitív hatást hordoz magában, különösen jó ötlet a mindennapi étrendünk részévé tenni. Ezért nem meglepő, hogy az avokádófogyasztás világszerte jelentősen megnőtt. Sokan kételkedve állank az avokádóhoz a magas kalória- és zsírtartalma miatt, ám rendszeres fogyasztása naghyon jó hatással lehet a testünkre.

Javítja az emésztést

Az egészséges bélflóra kiemelkedő jelentőséggel bír általános jóllétünk szempontjából. A napi ajánlott rostbevitel elérése kulcsfontosságú a jó baktériumok táplálásában, és mivel az avokádó jelentős rostforrás, érdemes rendszeresen fogyasztani. Emellett sok rostban gazdag étel prebiotikumokat tartalmaz, mint például az avokádó, a bogyósgyümölcsök és a diófélék, melyek hatékonyan együttműködnek a probiotikumokban gazdag ételekkel, például a savanyú káposzta és a joghurt, ami számos egészségügyi előnnyel jár.

Segíthet a testsúlyfenntartásban is

A napi avokádófogyasztás valójában elősegítheti a testsúlyszabályozást is, egy 2021-ben publikált Journal of Nutrition tanulmány kimutatta, hogy az avokádó napi egy adagjának elfogyasztása segít csökkenteni a hasi zsírt. Az avokádók kiválóak lehetnek a testsúlykezelésben, főként a rost- és telítetlen zsírtartalmuk miatt.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében alapvető fontosságú egy olyan étrend kialakítása, amely gazdag káliumban, magnéziumban, rostban, folsavban, telítetlen zsírsavakban, polifenolokban és antioxidánsokban. Ezek a szívbarát tápanyagok mind megtalálhatóak egy érett avokádóban. Az avokádó fogyasztása magas tápanyagtartalma miatt összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának 16-22%-os csökkenésével egy 2022-es tanulmány szerint.

Fokozhatja az agyműködést

Ha az előzőleg felsorolt egészségügyi előnyök még nem győzték meg, az avokádó valóban támogatja az agyműködést is. A benne található karotinoid antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságok segítenek az agy védelmében. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik rendszeresen fogyasztanak avokádót, sokkal jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, mint azok, akik sosem fogyasztanak. Ha szeretné megőrizni jó memóriáját és megelőzni a kognitív funkciók hanyatlását az időskorban, mindenképpen érdemes beilleszteni az avokádót mindennapi étrendedjébe - közölte a Femcafé.

Fotó: illusztráció/Pexels