
8 káliummal teli élelmiszer, ami a szív egészségét is javítja
Hasznos, ha tisztában vagyunk vele, mely ételek gazdagítják káliummal a szervezetünket - írja a Bien.
1. Fehér bab
Minden hüvelyes - beleértve a borsót, a sótlan földimogyorót, a lencsét és különböző babféléket is - gazdag káliumban. Azonban a fehér babszem kiemelkedik közülük: 100 grammjában körülbelül 1500 milligramm kálium található. Emellett kiváló fehérje- B-vitamin- és vasforrás is egyben, tehát ha legközelebb levest vagy főzeléket készít, ne felejtse el hozzáadni a fehér babot.
2. Édesburgonya
Az édesburgonya rendkívül sokoldalú és egészséges szénhidrátforrás. Tele van olyan tápanyagokkal, mint a B6-vitamin és a magnézium. De a káliumtartalma is jelentős: egy csésze édesburgonyapüré körülbelül 950 milligramm káliumot tartalmaz, ami meghaladja a napi szükségletünk 20 százalékát. Hogy teljes mértékben kihasználja a tápanyagtartalmát, fogyassza héjával együtt, például töltött édesburgonyaként.
3. Avokádó
Az avokádó számos szempontból lenyűgöző egészségügyi előnnyel jár. Sok tápanyag forrása, beleértve az egészséges zsírokat, rostokat, valamint különböző vitaminokat és ásványi anyagokat. Egy avokádóban körülbelül 690 milligramm kálium található, így egy belőle készült finomsággal a napi káliumszükséglet kb. 15 százalékát fedezhetjük.
4. Zöld levelű zöldségek
A zöld levelű zöldségek, például a spenót, kiváló káliumforrások. Egy csésze főtt spenót akár 839 milligramm káliumot is tartalmazhat, emellett pedig az A-vitamin szükségletünk körülbelül 60 százalékát is biztosíthatja. Továbbá, a kálium mellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, magnézium, nátrium, kalcium, cink és foszfor.
5. Görögdinnye
A görögdinnye minden lédús falatával jelentős mennyiségű tápanyagot biztosít a szervezetnek, hiszen magas C-vitamin-, réz- és B5-vitamin-tartalommal rendelkezik, de egy nagyobb szelet akár 320 milligramm káliumot is tartalmazhat. Emellett a folyadékbevitelre is pozitív hatással van, hiszen nagyjából 90-95 százalékban víz. Ezért, amikor beköszöntenek a melegebb hónapok, érdemes minden nap fogyasztani legalább egy szeletet belőle.
6. Banán
A trópusi gyümölcsök közül a banán kiváló káliumforrás, körülbelül 450 milligramm káliumot tartalmaz egy darabban. Továbbá számos egyéb egészségügyi előnnyel is jár, kezdve a vérnyomás szabályozásától egészen az emésztést elősegítő pektin hatásáig, amely segíthet székrekedés esetén.
7. Aszalt sárgabarack
Bármilyen formában is fogyasztja, legyen az granolában, zabkásában, turmixban vagy önmagában, egy marék aszalt sárgabarack a napi káliumszükséglet körülbelül 7 százalékát fedezheti. Tehát napi szinten bátran fogyaszthatja, hiszen ízletes nassolnivaló, és egyik legcsábítóbb káliumforrás.
8. Gomba
Bármilyen fajtájú gomba is legyen, magas káliumtartalom jellemzi őket. Emellett alacsony nátriumtartalommal rendelkeznek, így kifejezetten jó hatással vannak a vérnyomásra. Ezért, ha szereti a gombát, érdemes rendszeresen beillesztenie az étrendjébe.
Fotó: illusztráció/Pexels