2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Pár órát alszik éjszakánként? Így károsítja a szervezetét a kialvatlanság

Pár órát alszik éjszakánként? Így károsítja a szervezetét a kialvatlanság

2024. június 02., 13:45
Azok az idősebb felnőttek, akik éjszakánként csak öt órát vagy kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel küzdenek krónikus betegségekkel - derül ki egy tanulmányból.

Kutatók megvizsgálták, milyen hatása van annak, ha valaki éjjel csak pár órát alszik.

A kevés alvás több betegséget okozhat? A PLOS Medicine című folyóiratban megjelent kutatás az alvás időtartamát és annak hatását vizsgálta a multimorbiditásra - azaz több krónikus betegség, például cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek együttes jelenlétére. Az 50 éves vagy idősebb embereknél, akik öt órát vagy kevesebbet aludtak éjszakánként, legalább 30%-kal nagyobb volt a multimorbiditás kockázata – olvasható az EgészségKalauz cikkében. 

A korábbi kutatások elsősorban az alvás és az egyes krónikus betegségek kialakulása közötti összefüggésre koncentráltak, de eddig nem volt egyértelmű, hogy az alvás időtartama hogyan járul hozzá a több krónikus betegség kialakulásához. Az új eredmények arra utalnak, hogy az alváshiány negatívan befolyásolhatja az egészségi állapotot.

Ezen eredmények fő tanulsága ugyanaz az üzenet, amelyet az elmúlt 15 évben egyre sürgetőbben közvetítettünk

- mondta Fiona Barwick, PhD, DBSM, alvásszakértő és a Stanford Medicine alvás- és cirkadián egészségügyi programjának igazgatója.

A tanulmányhoz az Universite Paris Cite és a University College London kutatói 1985-ben kezdték el követni a résztvevőket. A felnőtteket a vizsgálat kezdetén "egészségesnek" (multimorbiditástól mentesnek) tekintették, és 25 éven keresztül követték őket.

Mi az a multimorbiditás? A kutatók a multimorbiditást úgy határozták meg, mint legalább két krónikus betegséget egy 13-as listából:

 • cukorbetegség
 • rák
 • koszorúér-betegség
 • stroke
 • szívelégtelenség
 • krónikus obstruktív tüdőbetegség
 • krónikus vesebetegség
 • májbetegség
 • depresszió
 • demencia
 • depressziótól vagy demenciától eltérő mentális zavarok
 • Parkinson-kór
 • ízületi gyulladás/reumatoid artritisz.

Az 50 éves korban alvási adatokkal rendelkező 7864 egészséges vizsgálati személy közül azok, akik 5 vagy kevesebb órát aludtak, 30%-kal nagyobb valószínűséggel alakítottak ki többszörös krónikus betegséget, mint azok, akik 7 órát aludtak.

60 éves korukra az 5 órát vagy annál kevesebbet alvó résztvevőknél 32%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki multimorbiditás, mint azoknál, akik 7 órát aludtak; 70 éves korukra ez a szám 40%-ra emelkedett. 60 és 70 éves korban a 9 óránál hosszabb éjszakai alvás szintén összefüggésbe hozható volt a multimorbiditással, de mivel csak 77 résztvevő aludt ilyen sokáig, a kutatók szerint a hosszabb alvásidő hátterében krónikus betegségek állhatnak.

50 éves korban az éjszakánként 5 vagy annál kevesebb órányi alvás szintén magasabb halálozási kockázattal járt együtt, de ez valószínűleg szintén a krónikus betegségek megnövekedett kockázatának köszönhető - mondták a kutatók.

Ezért fontos az alvás

Az alvás az emberi egészség alapvető része. Bár ez életkortól függően változik, a 18 évesnél idősebbeknek legalább hét óra alvásra van szükségük éjszaka ahhoz, hogy a szervezetük megfelelően működjön.

Éjszaka számos biológiai rendszerben fontos változások mennek végbe, lehetővé téve a sejtek, szövetek és szervrendszerek számára, hogy helyreálljanak és visszaállítsák az optimális működést

- emelte ki Barwick, majd hozzátette, hogy ennek eredményeként az egészséges alvás javítja a szív- és érrendszeri, immunrendszeri, anyagcsere-, fizikai és érzelmi működésünket.

Fotó: illusztráció/Freepik