2024.07.21., vasárnap - Dániel, Daniella napja
facebook
Keresés
Mi okozza a lábzsibbadást? Ilyen esetekben gyanakodhat cukorbetegségre

Mi okozza a lábzsibbadást? Ilyen esetekben gyanakodhat cukorbetegségre

2023. november 15., 11:45
A lábzsibbadás hátterében diabétesz is meghúzódhat. Figyeljen ezekre!

A cukorbetegségben érintettek számára ismerős lehet a diabéteszes láb állapota, mivel ez a betegség egy jól ismert és rendkívül veszélyes szövődménye: ez az állapot akár a végtag elvesztéséhez is vezethet. Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják a kezdeti tüneteket, mivel vagy még nem zavarják őket a mindennapi életben, vagy nem is sejtik a diabéteszes láb jelentőségét - írja az egeszsegkalauz.hu.

Cukorbetegség: enyhe tünetek, komoly probléma

A diabéteszes láb az ér- és idegkárosodás miatt alakul ki a cukorbetegség következtében. A tartósan magas glükózszint miatt nő a fertőzésveszély is, ami tovább súlyosbítja a betegség állapotát. A szindróma legsúlyosabb szövődménye a nem gyógyuló, gyakran kiújuló sebek és fekélyek kialakulása. Ezt a perifériás neuropátia okozza, ami a cukorbetegek mintegy 70 százalékát érinti.

A Magyar Diabetes Társaság útmutatása szerint minden cukorbetegnél a diagnózis felállításakor és azt követően évente meg kell vizsgálni a lábat. Természetesen, ha tünetek jelentkeznek, azonnali orvosi vizsgálat ajánlott, ahol különböző tesztek segítik a diagnózis felállítását és az idegkárosodás mértékének megállapítását. Különösen fontos, hogy a beteg már a kezdeti tünetek megjelenésekor forduljon orvoshoz, mivel az állapot gyorsan romolhat, és veszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Sajnos eleinte nem mindenki hozza összefüggésbe a panaszokat a diabéteszes láb szindrómával, noha a láb bizsergése, bőrkeményedések, zsibbadások, valamint a paradox fájdalomérzés mind utalhatnak a problémára - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa.

A diabéteszes láb főbb tünetei

  • zsibbadás, bizsergés
  • bőr kiszáradása
  • bőrkeményedés
  • gyakori fertőzések
  • csökkent fájdalomérzet

A diabetológus szerint a probléma nemcsak lábamputációhoz vezető diabéteszes fekélyeket eredményezhet (elsősorban a lábujjaknál, talpon), hanem a lábboltozatot is olyannyira eldeformálhatja, hogy a beteg egyre nehezebben tud mozogni, mivel egyenetlenné válik a talpra és az ujjakra nehezedő nyomás. Egy idő után a beteg teljesen járásképtelenné válhat.

A megelőzés első és legfontosabb lépése a vércukorszint beállítása, mivel a magas glükózszint folyamatosan rontja a beteg állapotát. Ebben segítséget nyújthat a diabetológus és a személyre szabott táplálkozási javaslatokat nyújtó dietetikus. Neuropátia esetén más gyógyszerek és fájdalomcsillapító kezelések is lehetségesek. Ha a diabéteszes betegnél fekély alakul ki a talpon vagy a lábujjakon, fontos a sebész vagy angiológus orvos bevonása, valamint szükség esetén a gyógytornász is segíthet.

Fotó: Illusztráció/Freepik