2024.05.17., péntek - Paszkál napja
facebook
Keresés
Még tart a friss kukorica szezonja – itt van 5 különleges elkészítési módszer

Még tart a friss kukorica szezonja – itt van 5 különleges elkészítési módszer

2023. szeptember 15., 13:45
Ebben az időszakban a szupermarketekben és a piacokon is gazdag választékban található friss kukorica, amiből több fajta étel készíthető, mint gondolná.

Kiváló ötlet természetesen az is, ha hagyományosan megfőzi és csak beleharap, vagy sózva fogyasztja, de még ebben az esetben is létezik olyan trükk, amivel különösen finommá teheti, és rengeteg más lehetőség is nyílik arra, hogy igazán ínycsiklandóan készítse el - írja a bien.hu.

1. Főzve vagy grillezve?

Ha Ön is kedveli a főtt kukoricát, bátran készítse el a szokásos módon, de a grillen is érdemes neki egy esélyt adnia. A fő különbség az abban rejlik, hogy különféle ízeket érhetünk el. Ha a kukoricát megfőzzük tiszta vízben, és nem adunk hozzá semmilyen fűszert, akkor élvezhetjük az eredeti, tiszta ízét. Ugyanakkor magas hőmérsékleten grillezve, füstölve vagy karamellizálva is elkészíthetjük a kukoricát, így pedig teljesen más ízharmóniákhoz juthatunk. Ha pedig olaj, vaj vagy extra zsírbevonat mellett döntünk, akkor szebben megpirul és még édesebb lesz.

2. Mennyi ideig kell főzni a friss kukoricát?

Ha a főzés mellett dönt, bármennyire is egyszerűnek tűnik, néhány tényezőt érdemes figyelembe venni. Például mikor helyezzük a kukoricát a vízbe és mennyi idő szükséges a főzéshez. Túlfőzhetjük a kukoricát, ami esetén a külső rétege lebomlik, és megváltoztatja az állagát, pépes lesz az íze. Hogy ezt elkerülje, forraljon fel vizet, tegye bele a kukoricát, és főzze legalább 10, de maximum 30 percig. Minél hosszabb ideig főzi, annál puhább lesz.

3. Isteni kukoricasaláta

Ha a friss kukoricához adna valami mást is, akkor változatos ételeket készíthet belőle. Az egyik egyszerű és nagyszerű lehetőség a kukoricasaláta, de nem a hagyományos majonézes változat. Persze, azzal semmi gond, de a friss főtt vagy grillezett kukoricát érdemes friss, apróra vágott zöldségekkel összekeverni. Jól passzol hozzá a koktélparadicsom, az uborka, a kaliforniai paprika, a rukkola, a póréhagyma vagy a lilahagyma, öntetként pedig kiváló választás lehet az olívaolaj vagy egy kis almaecet. Az elkészült saláta önállóan is finom, de nyugodtan fogyaszthatja hideg köretként is.

4. Kitűnő levesekhez

A friss kukorica önmagában kiváló hozzávalója lehet a leveseknek, de készíthet belőle közvetlenül kukoricakrémlevest is, legyen az hideg vagy meleg változat. Utóbbi ideális választás lehet egy hűvös őszi napon ebédre vagy vacsorára. A tetejére reszelt sajtot vagy akár pattogatott kukoricát is szórhat. Egy szelet teljes kiőrlésű, melegen pirított kenyérrel tálalva még finomabb lehet. Készíthet csípős kukoricalevest is, vagy választhat hozzá enyhébb ízű fűszereket.

5. Rizottó vagy tésztaszósz is készíthető belőle

A friss kukorica isteni töltelék lehet különféle húsokhoz, de ha egy különlegesebb főételként is ki szeretné kipróbálni, akkor rizottót vagy tésztaszószt is készíthet belőle. Az előbbihez vajat, póréhagymát, fehérbort, tejszínt és sajtot is hozzáadhat, alapul pedig szolgálhat basmati rizs, ami lassú felszívódású szénhidrát, így hosszabb ideig tartja a telítettség érzetét. Az utóbbi esetében készítheti tejföllel, tejszínnel vagy egyszerűen olívaolajjal, más zöldségekkel kiegészítve, és például gomba vagy csirkemellcsíkok is kerülhetnek hozzá, mielőtt tetszőleges tésztára önti.

Fotó: Illusztráció/ freepik