2023.05.28., vasárnap - Emil, Csanád napja
facebook
Keresés
Ezért érdemes hazai epret vásárolni

Ezért érdemes hazai epret vásárolni

2023. május 21., 09:00
Nemcsak frissebb és ízletesebb, hanem az egészségünk szempontjából is jóval előnyösebb a hazai termesztésű szamóca. A szakértők régóta hangsúlyozzák ezt, de most újabb érvet hoztak fel a helyi termékek mellett.

Gyakran hallhatta már, hogy érdemes inkább megvárni a helyi epertermést, mert "az az igazi". Ám nem csak a frissességben és az ízben - és természetesen az ökológiai lábnyom szempontjából - tudja felülmúlni a külföldi versenytársakat a hazai termés, hanem akár az egészség szempontjából is - figyelmeztetett a Rizikometer élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Facebook-oldala.

Vegyszerek vannak a külföldi gyümölcsökben

A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, hogy 14 korai eper tesztelése alapján megállapítható, hogy a termékek több mint felében találhatók növényvédőszer-maradványok - néhányuk akár hat hónappal a termesztés után is kimutatható. Az ellenőrzött korai eprek közül 13 Spanyolországból, 1 pedig Egyiptomból származott.

Itt a probléma a növényvédőszerekkel

A spanyol és egyiptomi szamócákban kimutattak olyan vegyi anyagokat, mint a rákkeltő bupirima és ciflumetofen, illetve az Európai Unióban már betiltott etirimol, ami veszélyt jelent a méhek számára is. A növényvédőszerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amikkel a gazdák képesek elpusztítani a kártevőket. Az ilyen módon kezelt termékek fogyasztásával a szervezetünkbe is bejutnak a vegyszermaradványok, és akár komoly károkat is okozhatnak ott.

Előidézhetnek például idegrendszeri és más fejlődési rendellenességeket, növelhetik a gyermekkori leukémia kockázatát, hosszú távon pedig akár hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. Terhes nőknél koraszülést vagy magzatelhalást, csecsemőknél pedig alacsony születési súlyt okozhatnak. A növényvédőszerek már összefüggésbe hozhatók a meddőséggel, az asztmával, az allergiával, a gyulladásos bőrbetegségekkel és a Parkinson-kór kialakulásával is. Ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban egy videójában azt tanácsolta, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk gyümölcsöket és zöldségeket, és mindig alaposan mossuk meg azokat, mielőtt elfogyasztjuk - számolt be a HáziPatika.

Fotó: illusztráció/Pixabay