2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Ez a filléres élelmiszer segít a meztelencsigák ellen

Ez a filléres élelmiszer segít a meztelencsigák ellen

2024. június 30., 09:48
A csupaszcsigák amellett, hogy nem túl esztétikusak, a kertben is komoly károkat tudnak okozni.

A kertben számos kártevő leselkedhet a növényekre és termésekre, melyek megcsócsálhatják a leveleket. A meztelencsiga apró termete ellenére szinte bármit tövig tud rágni.

Szerencsére nem kell drága és veszélyes rovarirtókhoz nyúlni, van ugyanis egy sokkal olcsóbb és környezetbarátabb módszer, amikkel védekezhet a kert nem kívánatos lakói ellen – írja a Femina. 

Csupaszcsiga ellen búzadara

Ez pedig nem más, mint a búzadara vagy búzakorpa. A nyálkás testű kártevők ugyanis imádják a búzadarát, ezért ezzel gyerekjáték odavonzani őket a kertbe. A csupaszcsigák biztosan elfogyasztják majd a darát, ami a gyomrukban a nedvességgel érintkezve megduzzad majd. Mivel a csigák teste nem túl méretes, ez gyors halált okoz majd nekik.

A búzadara szemcséi ugyanis sérülést okozhatnak a meztelencsiga érzékeny nyálkahártyáján is, ami szintén hozzájárulhat pusztulásukhoz. Ez az egyszerű összetevő úgy tünteti el a kártevőket, hogy közben nem tartalmaz vegyszereket, így a talajt sem károsítja. 

Azt azonban jó, ha tudja, hogy a hagyományos csigák is imádják a búzadarát, ezért ha őket nem szeretné legyilkolni, akkor jobb, ha óvatosan bánik vele. A legcélszerűbb, ha estefele közvetlen a növény közelébe szór 1-2 maréknyi darát. Mivel a kártevők napnyugta után vagy esőt követően százával lepik el a virágoskertet, másnapra garantáltan ott lesz egy halomnyi csupaszcsiga. 

Az akár 12-15 centiméter hosszú csigák ellen rengeteg egyéb házi irtószer van, ilyen például a kávézacc is, amitől kifejezetten undorodnak. Emellett a sózás, a vízbe öntött sör vagy bizonyos kártevők általt utált növények - csiga esetében begónia, fekete ribizli és paradicsom - ültetése is jó megoldás lehet.

Fotó: illusztráció/Freepik