2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Ez a 3 szobanövény segít hűsen tartani a lakást a legnagyobb kánikulában is

Ez a 3 szobanövény segít hűsen tartani a lakást a legnagyobb kánikulában is

2024. július 07., 12:20
Ezek a növények nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem segítenek is abban, hogy otthonunk hűvösebb és kellemesebb legyen a forró nyári napokon.

Hűsítő növények

Szerencsére a természet kedvelőinek van egy egyszerű, mégis hatékony megoldása: olyan növények beszerzése, amelyek természetes módon hűsítik a lakást. Az alábbiakban a Femcafé három ilyen növényt mutatott be, amelyek nemcsak szépek, hanem hasznosak is.

1. Zöldike (Chlorophytum comosum)

A zöldike, vagy más néven csokrosinda, az egyik legnépszerűbb szobanövény, és nem véletlenül. Ez a könnyen gondozható növény remekül tisztítja a levegőt, mivel kiválóan szűri ki a káros anyagokat. Emellett a zöldike levelei párologtatás révén növelik a levegő páratartalmát, ami hűsítő hatást eredményez. Ha több zöldikét helyez el otthona különböző pontjain, jelentős különbséget tapasztalhat a belső tér hőmérsékletében.

2. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

A szobai futóka, vagy más néven aranyos futóka, egy másik nagyszerű választás a nyári hőség enyhítésére. Ez a növény nemcsak dekoratív, hanem kiválóan alkalmas arra is, hogy hűvösebbé tegye a lakást. A futóka gyors növekedésű, és hosszú száraival beboríthatja a falakat vagy akár a plafont is, így növelve a zöld felületet a lakásban. A nagyobb zöld területek több párát bocsátanak ki, ami természetes módon csökkenti a hőmérsékletet.

3. Aloe vera

Az aloe vera nemcsak a bőrápolásban hasznos, hanem a lakás hűtésében is. Ez a pozsgás növény kevés vizet igényel, mégis rendkívül hatékonyan képes növelni a páratartalmat. Emellett az aloe vera éjszaka is folytatja az oxigén termelését, ami frissíti és hűsíti a levegőt. Az aloe vera elhelyezése a hálószobában különösen előnyös lehet, mivel segíthet az éjszakai alvás minőségének javításában a meleg nyári hónapokban.

Plusz tippek a növények nyári gondozásához

A nyári hónapokban gyakrabban kell öntözni a növényeket, de figyeljünk arra, hogy ne álljon meg a víz a cserép alján, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

A legtöbb szobanövény szereti a szűrt fényt. Kerüljük a közvetlen napfényt, ami megperzselheti a leveleket.

Ha a lakás levegője nagyon száraz, használjunk vízpermetezőt a növények leveleinek párásítására.

Fotó: illusztráció/Freepik