2024.05.19., vasárnap - Ivó, Milán napja
facebook
Keresés
A vérnyomása bánhatja, ha túl sokat fogyaszt ebből a népszerű köretből

A vérnyomása bánhatja, ha túl sokat fogyaszt ebből a népszerű köretből

2023. december 14., 17:17
A krumpli továbbra is az egyik legkedveltebb köret, de nem mindenki tudja, hogy pontosan milyen hatással lehet az egészségre.

Bár a burgonya értékes tápanyagokat tartalmaz, mértéktelen fogyasztása egészségkárosító lehet – különösen, ha bőséges zsiradékban sütik, és sót is hozzáadnak. Most kiderítheti, az irányelvek alapján mennyit érdemes fogyasztani belőle, és milyen következményei lehetnek, ha nem tudja megtartani az arányokat - írja a Dívány.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a krumpli?

A keményítőben gazdag zöldségek – beleértve a krumplit és a kukoricát – kitűnő szénhidrát-, rost-, vitamin- és ásványi anyagforrások, melyek segíthetnek a jóllakottság érzésének fenntartásában az étkezések után. A krumpliban alacsony a fehérje és zsírtartalom, de szénhidráttartalma kiugró. Ha mértéktartóan fogyasztja, ez nem feltétlenül káros, mivel szervezetünk az ebből származó szénhidrátot energiává alakítja.

A krumpliban olyan tápanyagok találhatók, mint a kálium, a réz, a C-vitamin, a B6-vitamin és a folát. Ezek nélkülözhetetlenek a megfelelő izomösszehúzódásokhoz, a szív, a vese és az idegek megfelelő működéséhez, az immunrendszer támogatásához, az anyagcserehoz, valamint a DNS-szintézishez. A folát különösen fontos a magzat fejlődésében, mivel segíti a neurális cső rendellenességeinek megelőzését. A krumpli tartalmaz rezisztens keményítőt is, melynek speciális jellege miatt nem emésztődik meg a vékonybélben. Ehelyett a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok fermentálják, előállítva a hasznos rövid szénláncú zsírsavakat.

Tudományos kutatások szerint a rezisztens keményítő javítja az egészségét, ideértve a bélrendszert, az anyagcserét és a vércukorszintet.

Mennyit érdemes fogyasztani belőle?

Az irányelvek szerint a felnőtteknek hetente 900-1350 gramm keményítőtartalmú zöldséget kellene fogyasztaniuk. Természetesen ez egyénenként változhat az átlagos kalóriabevitel függvényében. Fontos hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez más zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat is be kell illeszteni

Mi történik, ha túl sok krumplit fogyaszt?

Mérsékelten fogyasztva a krumpli része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek. Azonban túlzott fogyasztása kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet.

Növelheti a vércukorszintet

A nagy mennyiségű krumpli fogyasztása növelheti a vércukorszintet, különösen azoknál, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek. Ezt elkerülheti, ha az ajánlott tányérmódszert követi, ahol a tányér negyedét szénhidrát- vagy keményítőtartalmú zöldségekkel, például krumplival tölti meg, a felét hagyományos zöldségekkel, a maradékot pedig fehérjeforrásokkal. Ugyanakkor ne essen túlzásba a szénhidrátbevitel csökkentésével sem, mert az alacsony szénhidráttartalmú étrend alacsony vércukorszintet okozhat.

Súlygyarapodáshoz vezethet

A burgonyát gyakran gazdag zsiradékban kisütik, és magas kalóriatartalmú feltétekkel (pl. vaj, tejföl, sajt, bacon) fogyasztják, ami azonnali súlygyarapodáshoz vezethet.

Egy adag éttermi sült krumpli átlagosan 289 kalóriát és 14 gramm zsírt tartalmaz. Ebből csökkenthet, ha egészségesebb elkészítési módokra vált, például a krumplit forró levegős sütőben készíti el.

Megemelheti a vérnyomást

Egy tudományos áttekintés szerint heti négy vagy annál több adag főtt, tört vagy sült burgonya fogyasztása növelheti a magas vérnyomás kockázatát. Ez valószínűleg a magas szénhidráttartalmának, valamint a vércukorszintre gyakorolt hatásának tulajdonítható, de a hozzáadott só- és zsírtartalom is szerepet játszhat benne.

Emésztési problémákat okozhat

Mint más ételek, úgy a burgonya túlzott fogyasztása is emésztési problémákat okozhat, például hasi diszkomfortot,  puffadást és gázképződést, különösen, ha tele van zsírral, például sok vaj vagy tejszín felhasználásával készül.

Így készíthet belőle egészségesebb köretet

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elkészítési módon milyen sok múlik: az olajban vagy zsiradékban való sütésnél szinte bármilyen más megoldás jobb. Ha nincs forró levegős sütő, kiváló alternatíva lehet a sütőben való készítés, grillezés vagy párolás.

Érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy édesburgonyát használ a krumpli helyett, mivel az magasabb rosttartalommal rendelkezik, és kiváló A-vitaminforrás, ami elengedhetetlen a látáshoz, az immunrendszer működéséhez, és a sejtnövekedéshez.

Fotó: illusztráció/Pexels