2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
A vadon termő csodanövény, ami csupa jót tesz a testnek: a szümcső minden részét lehet fogyasztani

A vadon termő csodanövény, ami csupa jót tesz a testnek: a szümcső minden részét lehet fogyasztani

2024. április 17., 11:50
A szümcső valóságos csodanövény, ami szinte bárhol megterem és nagyon egészséges.

A kora tavasztól egészen a nyár végéig virágzó keleti szümcső (Bunias orientalis L.), más néven borsoslenke, borsos lenkő, vagy rákányéc igazi csodanövény a természetben. Minden része ehető, de leginkább a leveleit, a rügyeit és a káposzta-karalábé ízű virágait használják fel - írja a Femina.

A szümcső hatása

Közép-Európában, így Magyarországon is szinte mindenhol megtalálható az igénytelen növény, a jellegzetes rukkolához hasonló ízű, szőrös levelei és sárga virágai miatt. A föld alatti és a föld feletti részei egyaránt fogyaszthatók, régen a gyökerét olyan módon használták, mint a tormát, magjából pedig liszt készül gluténérzékenyeknek. Alkoholos gyökérkivonata antimikrobiális hatású, kutatások kimutatták, hogy a Candida albicans és a Salmonella enterica subsp. enterica baktériumok ellen is hatékony.

Föld feletti része antioxidánsokban, flavonoidokban gazdag, a hagyományos orvoslásban vízhajtóként és légúti megbetegedések kezelésére használták. A flavonoidok, melyekben a szümcső is gazdag, olyan növényi vegyületek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, jótékonyan hatnak a keringési rendszerre és a szív egészségére, segítik a sejtek oxigénellátását és harcolnak a vírusok, baktériumok és gombák ellen.

Található benne más hasznos összetevő is, például az immunerősítő kvercetin és a baktérium- és gombaellenes fenolsav, emellett fehérjében, lipidekben, aszkorbinsavban és karotinban is gazdag. Kiváló takarmánynövény, de főzelékek, levesek vagy saláták alapanyagaként is szolgálhat, azonban invazív faj, így a mezőgazdasági termesztését óvatosan kell kezelni.

Érdekesség, hogy fogyasztása során nemrégiben glükozinolátokat azonosítottak, amelyeknek ismert rákellenes hatása van, azonban bizonyos körülmények között toxikus anyagokká alakulhatnak. Az emberi fogyasztásra vonatkozóan nincs meghatározott mennyiség, de túlzott fogyasztás esetén emésztési problémák vagy egyéb panaszok jelentkezhetnek.

Fotó: Illusztráció/Wikipedia