A keze és a lába is jelezheti, ha túl sok sót fogyaszt
A gond az, hogy ez fel sem tűnik, ugyanis hiába vagyunk óvatosak a sószóróval, a só ott van a legtöbb feldolgozott élelmiszerben. A testünk egy darabig tolerálja a fokozott sóbevitelt, később azonban látható jelei lesznek. Ha az ujjai vagy a bokája dagadtabb, mint korábban, sok más egyéb mellett a túlzott sóbevitelre érdemes gyanakodnia. A só hatására a szervezet visszatartja a vizet, ami beszivároghat a szövetekbe és duzzanatot okozhat - írja a Life magazin.
Pippa Hill, táplálkozási szakértő és a The Weight Loss Guru alapítója a MailOnline-nak elmondta:
Ez a duzzanat nem azonnal evés után, hanem inkább 24 óra elteltével vagy 24 órán belül alakul ki. Ha ezt gyakran tapasztaljuk, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk, mert komolyabb egészségügyi problémát jelezhet. Az egy nap alatt elfogyasztott sómennyiség nem csupán a sószóróból kerül az ételünkbe, az élelmiszerekben van elrejtve, például kenyérben, kekszben, reggeli gabonapelyhekben, szószokban és fűszerekben
- magyarázza.
Hogy mit tehetünk? A legjobb, ha alaposan átnézzük az élemiszerek cimkéit, különös tekintettel az adalékanyagokra és a sóra. Az alábbi irányelvek követése segíthet megérteni az élelmiszerek sótartalmát:
- Alacsony – 0,3 g só vagy kevesebb 100 grammonként.
- Közepes – 0,3-1,5 g só 100 grammonként.
- Magas – 1,5 g vagy több só 100 grammonként.
Fotó: illusztráció/Pexels