2024.07.27., szombat - Olga, Liliána napja
facebook
Keresés
6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát: kevés kalóriát tartalmaznak, és még a fogyást is elősegítik

6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát: kevés kalóriát tartalmaznak, és még a fogyást is elősegítik

2024. május 20., 10:50
Ajánlott beépíteni őket az étrendbe.

A daganatos betegségek kialakulásának esélyét számos étel mérsékelheti. Néhány fitonutriensekben gazdag gyümölcs rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat a rákos sejtek elleni védekezéshez. Ezért lényeges, hogy az étrend ne csak zöldségekben, hanem gyümölcsökben is bővelkedjen - írja a Femina.

6 gyümölcs, amely csökkentheti a rák kockázatát

A következő hat gyümölcs olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyeknek daganatellenes hatása van, emellett alacsony a kalóriatartalmuk, így fogyókúrás étrendbe illeszthetők.

1. A fekete berkenye, más néven aronia jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, melynek köszönhetően erős gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása van. Szinte bűntudat nélkül fogyaszthatjuk diéta alatt is, mivel 100 gramm friss bogyó mindössze 50 kalóriát tartalmaz.

2. Az alma héja flavonoidokat, maga a gyümölcs pedig C-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságaik révén gátolják a rákos sejtek kialakulását.

3. A málna úgynevezett ellagsavat tartalmaz, amely harcol a méhnyak-, petefészek- és vastagbélrák kialakulása ellen. Ez a növényi vegyület szinte minden piros és fekete bogyós gyümölcsben megtalálható. Kalóriatartalma is igen kedvező: 100 grammban mindössze 52 kalória található.

4. A narancsban lévő nagy mennyiségű antioxidáns csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, így segít bizonyos rákbetegségek megelőzésében. 100 gramm friss gyümölcs mindössze 47 kalóriát tartalmaz.

5. A tőzegáfonyában található antocianinok olyan bioaktív vegyületek, amelyek felveszik a harcot a rákos sejtek ellen, és tudományosan bizonyított szívvédő hatással is bírnak. Emellett a gyümölcs kalóriatartalma is alacsony: 100 gramm tőzegáfonya mindössze 46 kalóriát tartalmaz.

6. A szeder magas pektintartalma révén csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Emellett antioxidánsokban is gazdag, így hatékonyan védi a szervezetet a szabad gyökök ellen. Kalóriatartalma nagyon alacsony: 100 gramm szeder mindössze 43 kalóriát tartalmaz.

Fotó: Illusztráció/Freepik