2025.05.01., csütörtök - Fülöp, Jakab napja
facebook
Keresés
Fenntarthatósági témahét Alsónemesapátiban
2025. április 11., 17:45 - 0. x 00., 00:00

Fenntarthatósági témahét Alsónemesapátiban

2025. április 11., 17:45
Fenntarthatósági témahetet tartottak Alsónemesapátiban, a Csertán Sándor Általános Iskolában. Ennek zárásaként a Pannon Egyetem egy hat állomásból álló kalandtúrát szervezett a gyerekeknek.

A diákok különböző projektmunkák által tanulhattak még többet a környezettudatos gondolkodásról. Ezek az alkotások jelenleg az iskola falait díszítik. A részleteket Fehér Piroska, a Csertán Sándor Általános Iskola pedagógusa mondta el a Zalaegerszegi Médiacentrumnak.

Az élelmiszerpazarlással kapcsolatban egy projektet kellett csinálniuk, amiből nagyon érdekes dolgok derültek ki. A gyerekek csak nézték, mennyi élelmiszert pazarolunk. Magyarországon egy emberre 65 kg elpazarolt élelem jut, ez rengeteg. Az ötödik osztály pedig a Georgikon Múzeumban vett részt egy programon. Az osztályfőnöki órákon pedig a papír újrahasznosításáról beszéltünk, főleg itt az iskolában a törlőpapírok megfelelő használatáról.

A kalandtúra feladatait a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Kompetencia Központja dolgozta ki. A tematikus programra a veszprémi, a zalaegerszegi, valamint a nagykanizsai kampusz munkatársai és hallgatói érkeztek, akik különböző érdekes és informatív játékokkal készültek. A tanulók ily módon tovább bővítették ismereteiket.

Jó volt ez a program, nagyon érdekes volt. Sok állomás volt, az egyik a levegő, ahol megtudtuk, mi, hol helyezkedik el a légkörben, milyen magasságban, milyen magassági szinten. Ezt jó volt megtudni, érdekes volt

– a programról Séllei András, 6. osztályos tanuló mesélt.

A fiatalok az iskolában megszerzett tudást igyekeznek otthon is hasznosítani. Odafigyelnek többek között a szelektív hulladékgyűjtésre és az élelmiszerpazarlásra.

Anyukám eléggé odafigyel a pazarlásra, hogy ne dobjunk ki sok mindent, minél többet megtakarítsunk. Anyukám sok kenyeret süt, és általában a kenyérnek már nem jó kovászból például kovász chips-et, vagy valamilyen lepényt készít

– nyilatkozta portálunknak Séllei Mátyás, 5. osztályos diák.

A csapatversenyben a gyerekek számot adtak tudásukról, ám ami fontosabb: megtanulták, mit tehetnek bolygónk fenntarthatóságáért és az élővilág megőrzéséért.

Szöveg: Vizsy Dóra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

IN7vcf2xVKQ
# Kapcsolódó galériák