
Vigyázat! Ez az 5 étel felboríthatja a hormonháztartást
Az elfogyasztott ételek és italok jelentős hatást gyakorolhatnak hormonjainkra, ideértve az inzulint és a kortizolt is. Ebben az összefüggésben vannak olyan élelmiszerek is, amikkel óvatosan kell bánnunk, mivel képesek lehetnek megzavarni hormonműködésünket - írja a bien.hu.
1. Vörös hús
Egyes kutatások szerint mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan vörös hús túlzott fogyasztása (napi két adagnál több) hajlamosíthat az endometriózis kialakulására. Ennek oka az, hogy a vörös hús növelheti az ösztrogénszintet és fokozhatja a szervezetben esetlegesen már jelen lévő gyulladásokat. Persze ezt nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondani a vörös hús fogyasztásáról, de mindenképpen érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre, és lehetőleg ne minden nap kerüljön az étrendbe. Helyette adhatunk teret a baromfi és a hal fogyasztásának is, valamint természetesen érdemes válogatni növényi alapú ételek közül.
2. Koffeintartalmú ételek és italok
A koffeintartalmú termékek fogyasztásánál érdemes óvatosnak lenni, mivel a koffein hatással lehet a hormonrendszer egyensúlyára. A koffein például növelheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Emellett fontos tudni, hogy az esti órákban fogyasztott koffein negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét is, ami pedig szintén hatással van a kortizolszintre. A hormonális egészség megőrzése érdekében általában nem szükséges teljesen lemondani a napi kávé- vagy teafogyasztásról. Csak fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a koffeint, és lehetőleg ne esti időszakban, illetve ne vigyük túlzásba azokat az ételeket és italokat, amikben koffein található.
3. Erősen feldolgozott, magas cukortartalmú élelmiszerek
Ha túlzott mennyiségben fogyasztunk ultrafeldolgozott ételeket, különösen a cukortartalmúakat, az negatív hatással lehet a hormonjainkra. A túlzott cukorfogyasztást például összefüggésbe hozták az inzulinrezisztencia kialakulásával, amikor bizonyos sejtek rosszul reagálnak a vércukorszintet szabályozó inzulinra. A sok feldolgozott élelmiszer és cukor együttesen növelheti az ösztrogénszintet, ami komoly problémákat okozhat a hormonális egyensúlyban. Az egészségünk megőrzése érdekében érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőség szerint válasszunk feldolgozatlan élelmiszereket, és ha édességre vágyunk, akkor inkább friss gyümölcsöket fogyasszunk vagy próbáljunk ki egy 100%-os gyümölcsturmixot.
4. Tejtermékek
Nem mindenki tudja, de a tejtermékek természetes módon tartalmaznak hormonokat, beleértve a prolaktint, az ösztrogént, a progeszteront, a kortikoidokat és az androgéneket is. Ezek a hormonok bizonyos esetekben negatív hatással lehetnek a hormonrendszerre. Ha nincsenek panaszok, például puffadás vagy kiütések a tejtermékek fogyasztása után, akkor sokan úgy vélik, hogy mértékkel fogyaszthatók. Mindenesetre érdemes lehet adni egy esélyt hasonló, de növényi alapú termékeknek, például a kókusztejnek is.
5. Alkohol
A fogyasztott alkohol - típusától függetlenül - befolyásolhatja a szervezet hormonrendszerét. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása például hatással lehet a menstruációs ciklusra, a termékenységre és a libidóra is. Ezért fontos, hogy ne tekintsünk az alkoholfogyasztásra kötelező tevékenységként, és csak akkor fogyasszunk alkoholt, ha tényleg szívesen tesszük. Az alkohol nagy mennyiségű, mindennapos fogyasztását pedig feltétlenül kerüljük el.
Fotó: Illusztráció/ freepik