2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Százezres összegű kártérítést kaphat, ha erre két órát kell várnia

Százezres összegű kártérítést kaphat, ha erre két órát kell várnia

2024. június 26., 18:50
Sokan dühösnek és tehetetlennek érzik magukat, amikor több órán keresztül dekkolnak a repülőtéren, pedig a járatkésésért komoly összegű kártérítést kell, hogy fizessen a légitársaság.

Kevesen tudják, de a két órát meghaladó járatkésés esetén egy uniós jogszabály szerint az utas jogosult kártérítési díjra a légitársaságtól. Ez az összeg akár a 600 eurót is meghaladhatja, sőt, járattörléskor egyéb szolgáltatás igénybevételét is biztosítani köteles a légitársaság – hívja fel a figyelmet az Index nyomán a Dívány. 

Komoly csalódást okozhat, ha a hetek óta vágyott utazás résztvevői a repülőtérre megérkezve azzal szembesülnek, hogy órákat késik a járatuk vagy törölték a gépüket. Sokan ilyenkor tehetetlennek érzik magukat, és azt gondolják, nincs más lehetőségük, csak a felháborodás, pedig valójában kártérítésre is jogosultak, amit uniós jogszabály határoz meg.

Késés, beszállás visszautasítása, törlés és kártalanításhoz való jog vonatkozásában a 2004-ben hatályba lépett (261/2004/EK) uniós rendelet rendelkezik a légitársaságok kötelezettségéről. Ha valakinek késik a járata, akkor ingyenes szolgáltatásokra jogosult, étel- és italfogyasztást kell felajánlani számra az uniós rendelet alapján.

A rendelet az unión belüli tagállamokra terjed ki, ha a repülő az unióból indul, függetlenül attól, hogy Európán belüli vagy kívüli országba érkezik. Ha viszont az unión kívüli országból utazunk, és késik a járatunk, akkor csak azokra a légitársaságokra érvényes, amelyeket regisztráltak az Európai Gazdasági Térségben. Ezekhez tartozik jelenleg Izland és Norvégia, illetve kétoldalú szerződés alapján Svájc. Beszállás visszautasítása vagy járattörlés esetén a légitársaság köteles felajánlani, hogy más légitársasággal vagy egy, az eredetileg tervezettől eltérő útvonalon, de elszállítják az utasokat.

Két óránál hosszabb várakozás után magas összegű kártérítés jár

Ha 14 nappal korábban értesítették az utasokat arról, hogy nem indul el a járatuk, a légitársaságnak nincs kártérítési felelőssége, de a jegyár visszatértésére jogosult az ügyfél. Az utas akkor jogosult kártérítésre, ha legfeljebb 1500 kilométeres távolság esetén az eredeti időponttól számított két órán túli járatindulás történik, 1500 és 3000 kilométeres repülőút esetén háromórás reptéri várakozás után, és az ennél hosszabb repülési távú járatoknál négy órát meghaladó késés esetén.

A kártérítés mértéke 250 euró az 1500 kilométeres vagy ennél rövidebb repülőútra. 400 euró az 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra, és 600 euró a több mint 3500 kilométeres repülőútra.

A kártérítés nem jár vis major esetén, például ha a légitársaság nem tud kiküszöbölni egy előre nem látható időjárási körülményt. Műszaki hibára azonban a légitársaság nem hivatkozhat. A kártérítésen felül a várakozó utasoknak étkezési kupont vagy frissítőt kell biztosítaniuk. Ezenkívül a négy órát meghaladó késénél – esti induló járat késése esetén – a légitársaság szállodai elhelyezésről köteles gondoskodni, sőt még azt is nekik kell intézniük, hogy ügyfelük eljusson a szállásra.

Fotó: illusztráció/Freepik