2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
Ma ünnepeljük a törülközőnapot

Ma ünnepeljük a törülközőnapot

2023. május 25., 13:30
Bizarr szokás. Mutatjuk, honnan ered!

Nincs kétség afelől, hogy a törülközőnap vezeti a legkülönösebb emléknapok listáját. Ilyenkor az emberek világszerte törülközővel járnak, köztük tudósok, légiutas-kísérők és sokan mások, akik hisznek ebben a szokatlan hagyományban.

Képzeljük csak el, hogy május 25-én, a törülközőnap ünnepén betérünk a boltba, és az eladók törülközővel a vállukon dolgoznak. A tanárok törülközőt tartanak a kezükben, miközben leadják a tananyagot. Sőt, a kórházakban minden orvos és ápoló magánál tart egy egyszerű törülközőt. Nem is beszélve arról, hogy számtalan esemény és rendezvény foglalkozik a témával, a színházban törülközőről szóló előadást tartanak, és a játszótereken is tele vannak vele. Ez az új hóbort gyorsan terjed - közölte a Dívány. 

Egy olvasó indította el ezt a különös szokást

A törülközőnap mögött egy bestseller regény áll. Douglas Adams (1952-2001) angol sci-fi író Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozata tette híressé, miután elterjedt az egyik idézet a könyvből:

Törülköző: A lehető legpraktikusabb dolog, amit magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati haszna van: beletekerve meleghez juthatunk...

Ez a tárgy valóban hasznos és sokoldalú, de nem csak ezért vált nemzetközi emléknapá. Ez az ünnep tiszteleg az említett író és vele együtt a sci-fi műfaj előtt, amelyért milliók rajonganak, mivel ezek a tudományos-fantasztikus regények egy új világba kalauzolnak el minket.

Amerikában igazi követőtábora van

Így mindenki, aki csatlakozik ehhez a különleges globális naphoz, másoknak üzeni, hogy szereti a tudományos-fantasztikus műfajt, és szívesen olvas vagy néz ilyen jellegű alkotásokat. Tehát, akik élvezték az Eredet, a Mátrix, A Birodalom visszavág, a Csillagok között és a Csillagok háborúja című műveket, egy törülközővel is kifejezhetik érdeklődésüket. Hazánkban is egyre többen csatlakoznak az ünnephez évről évre, de főként Angliában, Amerikában és Ausztráliában hódolnak ennek a műfajnak. Megszerveznek költséges eseményeket, felolvasásokat tartanak a nagy színházakban tudományos-fantasztikus könyvekből, miközben az internetet a törülközővel pózoló rajongók fotói árasztják el.

Az online Towel Day Ambassador a legnagyobb nemzetközi esemény, amelyhez bárhol a világon csatlakozhat az ember.

Kellemes nemzetközi törülközőnapot!

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik ez a szokás, de valamikor a többi világnapról is ugyanígy vélekedett a világ. Például a Valentin-nap évszázadok után vált ismertté, míg a halloween-t ma is csak a nagyobb európai városokban ünneplik. Ki tudja, talán néhány évtized múlva már természetes lesz, hogy május 25-én törülközővel a kezünkben járunk az utcán, és ezzel közvetítjük, hogy igenis jó néha fantasztikus regényeket olvasni és az általuk elképzelt világokba utazni.

Kellemes nemzetközi törülközőnapot mindenkinek!

Fotó: illusztráció/Pixabay