2025.05.12., hétfő - Pongrác napja
facebook
Keresés
Fogyasztóvédelmi konzultáció - máj
Kecskesajtos kreáció lett idén a Balaton Fagyija
2025. május 10., 16:20 - 0. x 00., 00:00

Kecskesajtos kreáció lett idén a Balaton Fagyija

2025. május 10., 16:20
Kiválasztották a Balaton Fagyiját. Egy igazán különleges ízutazáson vehettek részt a vendégek a kompon.

A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én rendezték meg a tizenkettedik Balaton Fagyija választást. A zsűrizésnek és az eredményhirdetésnek ezúttal egy új komp adott otthont, a rendezvényt pedig nyilvános fagyikóstoló zárta – a kikötést követően bárki megízlelhette a 2025-ös év díjazott fagylaltjait – írja a VisitBalaton365.

Az egész napos eseményen a Balaton legkiválóbb fagylaltkészítői mérték össze tudásukat és kreativitásukat, hogy elnyerjék a rangos címet. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egyre népszerűbb verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe is. A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét

– emelte ki Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

A neves cukrászokból és gasztronómiai szakértőkből álló zsűri minden évben szigorú szempontok szerint értékeli a benevezett fagylaltokat. Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind fontos szerepet játszanak a döntés meghozatalában, emellett azt is figyelembe veszik, használnak-e helyi, régiós alapanyagokat. A tapasztalatok szerint a győztes fagylalt nem csupán szakmai elismerést szerez készítőjének, hanem nagy valószínűséggel a nyári szezon egyik legkeresettebb édessége lesz a Balaton partján.

A 2025-ös év nyertes fagylaltja a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó MEKKóstollak nevű kecskesajtos fagylaltja lett. A fagylalt készítéséhez a kecskesajtot egy szentantalfai termelőtől, Dobosi Pétertől szerezték be. Egy kis borssal fűszerezték, rozmaringos sült körte variegátóval és sós mandulával tették teljessé az ízélményt. A fagylaltot Penovác Anna fagylaltmester testvérével, Tremmer Rolanddal, valamint bátyja menyasszonyával, Hakkel Zsófival együtt készítette.

Különdíjat kapott a Margaréta Fagyizó Balatonszemesről a Nemnormálna nevű fagylaltért, a Pingvin Fagyizó és Cukrászda Balatonmáriafürdőről a Vad Szerenád elnevezésű ízkreációért, valamint a Bagaméri Fagylaltozó Balatonfüredről a Füred Kincse fagylaltért.

Az elmúlt tizenkét év során egyértelművé vált, hogy a Balaton Fagyija választás jelentős előrelépést jelent a helyi vállalkozások és a régiós gazdaság számára. A fagylalt ráadásul olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a Balaton többévszakos kampányaihoz és programjaihoz. A résztvevők pedig csak nyerhetnek azzal, ha beneveznek

– hangsúlyozta Fekete Tamás, aki a zsűrizésben is részt vett. Hozzátette: a verseny azért is fontos, mert bár a cukrász szakma szereplői gyakran ismerik egymást, ez az esemény kiváló szakmai fórumként és találkozási lehetőségként is szolgál. Ráadásul az eddigi győztes fagylaltozók valódi turistacélpontokká váltak.

A versenyre idén 17 fagylaltozó és cukrászda nevezett, összesen 31 fagylaltkülönlegességgel.

Fotó: Nyitott Balaton