2024.02.22., csütörtök - Gerzson napja
facebook
Keresés
Így vészeljük át a forró nyári napokat

Így vészeljük át a forró nyári napokat

2023. július 17., 07:20
Idén nyáron is számos hőhullám éri az országot, ami örömteli hír a nyaralni vágyóknak, de kihívást jelenthet azok számára, akiknek a saját otthonukban kell megküzdeni a forró időjárással. Az extrém hőmérséklet nemcsak a közérzetünkre, hanem az egészségünkre is negatív hatással lehet, ezért a Praktiker barkácsáruházlánc szakértői most olyan praktikus tippeket kínálnak, amelyek segítenek kialakítani a kellemesen hűvös otthon érzetét.

Klíma: ne vigyük túlzásba!
A forróság elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközei a fali (split) és mobilklímák, nem mindegy azonban, miként használjuk.
Kiemelten fontos, hogy minden szezon előtt kellő alapossággal kitakarítsuk a készüléket, ennek hiányában ugyanis elszaporodhatnak benne a baktériumok, melyek a levegő minőségén túl egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Hiába hangzik csábítóan, hogy az akár 38 fokos kinti hőmérséklet ellenére tavaszi időjárást varázsoljunk a nappalinkba, a szakértő szerint a kültéri hőmérséklettől mindössze 5 fokkal érdemes eltérni, így elkerülhetjük a hőmérsékleti sokkot, amelyet a lakásból kilépve kaphatunk.
Fontos továbbá figyelni a párásításra is, hiszen a klímák szárítják a levegőt, ami akár fejfájást is okozhat. Mindemellett érdemes figyelmet fordítani a hideg levegő irányának helyes beállítására is, ha ugyanis folyamatosan közvetlenül a testünket éri a hideg szellő, az ízületi problémákat okozhat. 

Árnyékolás: odafigyeléssel sokat spórolhatunk!
Klíma hiányában használhatunk léghűtőt és ventilátort is, de érdemes figyelmet fordítani az árnyékolásra is: könnyebb – és energiatakarékosabb – ugyanis hűvösen tartani a lakást, ha elkerüljük, hogy a közvetlen napsütés felmelegítse az otthonunk falait.
Érdemes tehát redőnyt felszereltetni, melyet napközben érdemes leengedve tartani, de sokat segíthet a kihúzható napvitorla is, hogy árnyékot biztosítson a nagy üvegfelületek számára. Ha egyszerre akarunk küzdeni a hőség ellen és a természetért, a ház köré ültetett fák természetes árnyékot biztosítanak és javítják a mikroklímát is.
Ha a külső árnyékolást nem tudjuk megoldani, a napsütéses órákban húzzuk be a függönyt a lakásban, így lassítva a felmelegedést. 

Szellőztetés: fontos az időzítés
Sokak számára evidensnek tűnhet, hogy a tomboló forróságban a tágra nyitott ablakokkal vegyük fel a harcot. A hatékony szellőztetés kulcsa az időzítés: a legmelegebb délutáni órákban érdemes becsukni a nyílászárókat, hogy ezzel is kint tartsuk a meleget, és csak este nyissuk ki újra, ha már lehűlt a kinti levegő. Érdemes azonban időnként friss levegőt beengedni napközben is. Ezt úgy tehetjük meg leghatékonyabban, hogy rövid ideig kereszthuzatot csinálunk, így gyorsan cserélődik a levegő, de mégsem melegszik fel teljesen az ingatlan– ezt érdemes klímaberendezés használata mellett is elvégezni, mivel ezek a készülékek a lakás belső levegőjét keringetik, mely így egy idő után elhasználódik. Az éjszakai órákban a nyitott ablakokkal sokat tehetünk azért, hogy visszahűtsük otthonunkat, érdemes azonban szúnyoghálót felszerelni, hogy távol tartsuk a nemkívánatos rovarokat.

Apró trükkökkel a hűvösebb érzésért
Azt, hogy mennyire érzünk melegnek egy adott hőmérsékletet, számos tényező befolyásolja, ilyen például a beltéri és kültéri hőmérséklet különbsége, a légmozgás vagy épp a páratartalom.
A levegő áramoltatását legegyszerűbben ventilátor segítségével tudjuk megoldani, és a Praktiker tapasztalatai alapján a kánikula beköszöntével meg is nőtt a kereslet erre a termékcsoportra: idén elsősorban az álló ventilátorok a leginkább kelendőek, de népszerűek a torony és asztali verziók is.
Szintén jelentősen befolyásolja a hőérzetünket a lakás páratartalma: minél alacsonyabb a relatív páratartalom, annál alacsonyabbnak érezzük ugyanazt a hőmérsékletet, így azokban a helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodunk és magas a páratartalom – például ahol a ruháinkat teregetjük –, érdemes megfontolni egy párátlanító készülék beszerzését.
 

Fotó: Illusztráció/freepik