2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Ha ezt látja az autóján, forduljon a rendőrséghez

Ha ezt látja az autóján, forduljon a rendőrséghez

2024. június 09., 15:33
Elképesztő módszereket eszelnek ki a rablók, hogy eltulajdonítsák értékeinket.

Az elmúlt pár évben tapasztalt látványos csökkenés után úgy tűnik, az autólopások száma ismét növekszik. Persze aligha akad olyan eszköz, amivel 100 százalékos biztonsággal megelőzhető egy autólopás, ugyanakkor érdemes megismerni a rablók módszereit. Az alábbi módszert előszeretettel vetik be a bűnözők vagy az autónk vagy az abban hagyott értékeink megszerzésére, ám ha ezt látod, inkább fordulj rögtön a hatóságokhoz, ne kezdj saját mentőakcióba – írja a femcafe.hu.

Késő este van. Leparkolja az autóját a szupermarket területén, bezárja és bevásárol. Amikor visszatér, azt látja hogy valaki egy inget tekert az egyik ablaktörlője köré. Semmi esetre se álljon meg, hogy levegye a ruhadarabot a szélvédőről. Ehelyett a lehető leggyorsabban szálljon be az autóba, és hajtson el. Keress egy jól megvilágított helyet, lehetőleg más emberekkel, és csak ezután álljon meg, hogy kidobja az inget. Érdemes lehet betelefonálnia a rendőrségre, hogy megfigyelhessék a parkolót.

Ez egy viszonylag új trükk, amellyel elterelik a magányos sofőrök figyelmét: az ing vagy más méretes ruhadarab megállásra késztet. Amíg ezzel foglalkozik, odalopózhatnak, és ki tudja, mi történik ilyenkor? Ha bevásárlószatyrok vannak önnél, akkor a legjobb, ha a csomagtartót se nyitja ki, mert ezzel sebezhetővé teszi magát a rablókkal szemben, és megakadályozza a gyors cselekvésben. Dobja be a táskákat az autóba, és később, amikor biztonságban lesz, rendezze őket.

Ami még több borzongást tud okozni, az egy boríték, amit az autónk ülésén találunk, amikor visszatérünk a bevásárlásból. Először is emlékezzen az alapvető biztonságra, és miután beült zárja be az ajtót és azonnal induljon el. Ezután a legjobb, ha felnyitás nélkül kidobja a borítékot. Tegyük fel, hogy kíváncsiságból mégis kinyitotta. Ebben az esetben előfordulhat, hogy belül egy üzenetet talál, amely valami ilyesmit tartalmaz:

Tisztelt Hölgyem/Uram, teszteltük autója biztonságát, és azt nem találtuk kielégítőnek. Amint látja, az autóját könnyen feltörhetik. Elvárjuk, hogy fizessen nekünk ezért a tesztért, és cserébe küldünk valakit, aki segít egy jobb biztonsági rendszer telepítésében.

Nos, jó, hogy nem vittek el semmit, szóval dobja el a borítékot, és hagyja figyelmen kívül az üzenetet. Ha fizet a csalóknak, valószínűleg újra megteszik, vagy akár rosszabbat is kipróbálnak. A legjobb, amit tehet, ha felkeres egy megbízható autószervizt, és saját maga ellenőrizteti a biztonsági rendszert, vagy akár ki is cserélheti a meglévőt, ha már nem biztos a képességeiben.

Fotó: illusztráció/Freepik