2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Fontos adatokat törölhet a Google, ha nem lép időben

Fontos adatokat törölhet a Google, ha nem lép időben

2024. június 25., 11:40
A Google Térkép „Helyelőzmények” funkciójának információit hamarosan eltávolítják a webes felületről, de most még van lehetősége biztonságba helyezni őket.

A Google idővonala - ami hivatalosan Helyelőzmények néven ismert - összefoglalja, merre jártunk korábban, beleértve az útvonalakat és a meglátogatott helyeket. Ez a funkció eddig elérhető volt a weben és mobilon is, de a legfrissebb információk szerint a Google még az idén megszünteti a webes hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy ha továbbra is hozzá szeretne férni az adataihoz, le kell töltenie őket a mobilalkalmazásba - írja a Dívány.

Adatvédelmi okokból változtat a Google

A Google Térkép Helyelőzmények egyik legértékesebb része a korábbi utazások keresése, amely lehetővé teszi, hogy utólag visszanézzük, mekkora távolságot tettünk meg az egyes helyek között, illetve hogy milyen módon – például gyalog, kerékpárral, autóval vagy tömegközlekedéssel – utaztunk. Ehhez azonban a helyadatok folyamatos rögzítése szükséges. A keresőóriás a személyes adatok tárolását szeretné biztonságosabbá tenni azáltal, hogy a jövőben az információkat nem a felhőben, hanem a mobileszközökön tárolja.

Az Android Police szerint a vállalat e-mailben kezdte értesíteni a felhasználókat a változásról. Eszerint az érintettek idén december 1-ig gondoskodhatnak arról, hogy továbbra is elérhessék adataikat. Ehhez frissíteni kell a Google Térkép alkalmazást, illetve követni a kapott utasításokat, amelyek az e-mailek mellett push értesítések és az alkalmazáson belüli figyelmeztetések formájában is érkezhetnek.

Alternatív megoldásként biztonsági mentést is készíthet az adatokról. Ez hasznos lehet, ha új telefonra vagy táblagépre szeretne váltani anélkül, hogy elveszítené az idővonal adatait. A felhőben tárolt mentést a Google titkosítja, így az abban lévő információkhoz állítólag a cég sem férhet hozzá. Az ilyen módon elmentett adatok a Google Térkép iOS és Android verzióiban is elérhetők maradnak.

Ha nem lép, az adatok elvesznek

A Google figyelmeztette felhasználóit, hogy ha nem cselekszenek időben, az a régi adatok részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethet. Ha elmulasztja a határidőt, a Google megpróbálja áthelyezni az utolsó 90 nap helyelőzményeit arra az eszközre, amelyet a decemberi dátum után először használ, majd az összes régebbi utazással kapcsolatos adat automatikusan törlődik. Ez azt jelenti, hogy sem mobileszközökön, sem az interneten keresztül nem lesznek többé elérhetők.

Ha még nem kapott értesítést a változásról, ne aggódjon. A Google a következő időszakban folyamatosan keresi a felhasználókat, így az értesítésnek előbb-utóbb Önhöz is eljutnak, a december 1. pedig még messze van, így bőven lesz idő megtenni a szükséges lépéseket.

Fotó: Illusztráció/Freepik