2025.05.06., kedd - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Fogyasztóvédelmi konzultáció - máj
Ez a legjobb módja a zsír eltávolításának a serpenyőkről és a sütőről
2025. május 03., 13:48 - 0. x 00., 00:00

Ez a legjobb módja a zsír eltávolításának a serpenyőkről és a sütőről

2025. május 03., 13:48
A zsíros szennyeződések eltávolítása a főzéshez használt serpenyőkről, edényekről, illetve a sütőről az egyik legmacerásabb és leginkább utált házimunka. Ezzel az egyszerű módszerrel azonban gyorsan és hatékonyan letudhatja a feladatot.

A zsíros szennyeződések a legmakacsabbak közé tartoznak, melyek az ételek készítése során letapadnak az edényeken, illetve felhalmozódnak a sütő felületein is. Amellett, hogy csúnya látvány, a szennyeződés befolyásolhatja a sütő működését, megváltoztathatja az ételek ízét, és baktériumok melegágyává válhat, ezért rendkívül fontos a maradéktalan tisztítás. 

Nem kell azonban drága, bolti zsíroldókra költeni, hiszen egy egyszerű házi módszerrel is megszabadulhat a zsíros szennyeződésektől és ezúttal nem a számtalan esetben kiválóan bevált ecetet vagy szódabikarbónát ajánlja az nlc.hu, ugyanis van valami, ami még hatékonyabb a zsír ellen. Ez pedig nem más, mint a citrom. Magas savtartalma ugyanis feloldja a szennyeződéseket a felületek károsítása nélkül.

Így használja!

  1. Vágja félbe egy citromot, és dörzsölje át vele közvetlenül a tisztítani kívánt felületeket!
  2. Hagyja a citromlevet 10-15 percig hatni!
  3. Törölje le nedves szivaccsal vagy puha ruhával!

Abban az esetben, ha a sütőt tisztítja, a legjobb eredmény elérése érdekében a citromlé felvitele előtt alacsony hőmérsékleten melegítse elő! A zsír eltávolítása mellett a citrom még kellemes aromát is hagy maga után. Általánosságban elmondható, hogy jó ötlet minden használat után, vagy legalább hetente egyszer kitisztítani a sütőt. Célszerű szellőztetni is, hogy ne gyűljön össze benne a nedvesség. Így minden alkalommal könnyű lesz alaposan kitisztítani, miközben az  élettartamát is meghosszabbítja.

Fotó: illusztráció/Freepik