2024.06.15., szombat - Jolán, Vid napja
facebook
Keresés
A húsvéti tojásfa története

A húsvéti tojásfa története

2024. március 29., 16:40
Húsvét idején hazánkban is népszerű szokás a tojásfa - ilyekor beszerezhetünk néhány szép ágat, például barkából, és teleaggathatjuk sok szép, vidám húsvéti dísszel. De honnan ered ez a szokás?

A bien.hu szerint a mai, modern tojásfákra már nemcsak tojás, hanem szinte bármilyen kreatív dísz is kerülhet, egykor azonban minden csak a tojásokkal kezdődött. Egy szép és mutatós hagyományról van szó, így ha idén még nincs tojásfa otthon, még most sem késő, hogy készítsen egyet.

Honnan ered a húsvéti tojásfa?

A húsvéti tojásfa készítés hagyománya Németországból származik, ahol Ostereierbaum néven ismerik. Közülük az egyik legismertebb a németországi Saafeld nevű kisvárosban állt, ahol Volker Kraft nem kevesebb, mint 50 éven keresztül díszített egy almafát, és minden évben újabb tojásokat aggatott rá. Egy évvel az utolsó díszítés előtt már 10 ezer tojás díszítette, amelyeket Kraft és családja az évek során mind kézzel készített.

Ez azonban még nem is a csúcs: egy, a brazíliai Santa Catarinában, Pomerode-ban található pekándiófára 2017-ben több, mint 80 ezer festett tyúktojást aggattak, amivel akkor Guinness-rekord is született. Az, hogy pontosan miért díszítünk tojásokkal és más tárgyakkal húsvétkor fát, az idők során elveszett, de biztos, hogy a gyakorlat évszázados. Látva pedig, hogy milyen csodálatos végeredmények születnek, remélhetőleg még sokáig velünk maradnak.

Fotó: Illusztráció/Freepik