2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
8 dolog, amit soha ne tároljon a fürdőszobában

8 dolog, amit soha ne tároljon a fürdőszobában

2024. július 03., 09:10
Vannak bizonyos tárgyak és termékek, amelyeket még akkor sem ajánlott a fürdőszobában tartani, ha kifejezetten arra készültek, hogy tisztálkodás vagy szépségápolás során használjuk őket.

A Dívány szerint, ha nem szeretnénk, hogy a szavatossági idő lejárta előtt megromoljanak a kozmetikumok, vagy tönkre menjen a hajszárító, akkor ezeknek nem a fürdőszobában van a helyük – ahogyan az alábbiakban felsoroltaknak sem.

Gyógyszereket soha ne tároljon fürdőszobában

Nem ajánlott a gyógyszereket és a vitaminokat a fürdőszobában tartani, mert ezeket általában szobahőmérsékleten, 20-25 Celsius-fok között kell tárolni. Ha egy nedves helyiségben, például a fürdőszobában tartjuk őket, elveszíthetik hatékonyságukat, vagy megromolhatnak még a lejárati dátum előtt.

Keressen más helyet a törölközőknek

A fürdőszoba tökéletes környezet a penész számára, és a gomba könnyen megtelepszik a törölközőkön. Természetesen a használatban lévő törölközőnek a fürdőszobában, felakasztva van a helye, és érdemes rendszeresen cserélni, de a tiszta, száraz törölközőknek keressünk másik helyet. Csakúgy, mint a törölközők, a nedves köntösök is baktériumokat hordozhatnak, éppen ezért ne hagyjuk a vizes fürdőköpenyt a párás fürdőszobában, mert ott nem fog teljesen megszáradni.

Felszívják a nedvességet a könyvek

Kellemes élmény egy kád forró vízben olvasni a kedvenc magazinunkat vagy regényünket, ám a fürdőszobában használt és tárolt könyvek, valamint folyóiratok felszívják a nedvességet, így az oldalak hullámosak, ráncosak lesznek.

Az ékszereket is érdemes másik helyiségben tárolni

Az ékszerdobozokat nem csak esztétikai szempontból ajánlott a komódon tartani. A fürdőszobában lévő magas páratartalom miatt az ékszerek a szokásosnál gyorsabban opálosodhatnak, mattulhatnak, különösen, ha ezüstből készültek. Éppen ezért az ékszereket jobb hűvös, száraz helyen tárolni. Egy másik hatékony módszer lehet, ha légmentesen záródó tasakba tesszük a fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket.

Smink és körömlakk

A fürdőszobában tárolt sminktermékek gyakran nem kívánt hőnek és nedvességnek vannak kitéve, ami felgyorsítja annak lehetőségét, hogy penész vagy más baktérium szaporodjon el rajtuk, így gyorsabban megromolhat a rúzs, a szemhéjpúder, az alapozó vagy a szempillaspirál. Nem beszélve arról, hogy ha a vécé is a fürdőszobában van, akkor a sminkkefék jóval nagyobb szennyeződésnek vannak kitéve.

A körömlakkoknak sem tesz jót a fürdőszobai környezet. Általában a körömlakkok két évig használhatók, de ha a fürdőszobában hagyjuk, akkor gyorsabban megromolhatnak, aminek szintén a hő és a páratartalom az oka.

Árt a parfümnek is a hő

A fürdőszobában keletkező magas hőmérséklet árt a parfüm minőségének. A szakértők szerint az a hőmérséklet-ingadozás, ami egy forró zuhany után párával tölti meg a fürdőszobát, tönkreteheti és megbonthatja az illat molekuláris összhangját, emiatt megromolhat a parfüm.

A borotvapengék berozsdásodhatnak

Abból semmi probléma nem lehet, ha az éppen használatban lévő borotvát a fürdőszobában tartjuk, de a használaton kívüli új borotvapengéket ne ebben a helyiségben tároljuk. Ellenkező esetben a páratartalom miatt berozsdásodhatnak vagy megfakulhatnak, mielőtt még használatba vennénk őket. Ha nem egyszer használatos borotvánk van, akkor minden alkalommal szárítsuk meg a pengéket, hogy hosszabb ideig hatékonyak legyenek.

Nem vízálló elektronika

Sokan szeretnek zenét hallgatni zuhanyzás közben, de a pára komoly károkat tehet a telefonban vagy a hordozható hangszóróban, éppen ezért jobban járunk, ha beruházunk egy zuhanyrádióra, vagy egy vízálló hangszóróra.

Fotó: Illusztráció/Freepik