2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Megnyílt André Zoltán kiállítása a Pannon Egyetemen

Megnyílt André Zoltán kiállítása a Pannon Egyetemen

2024. április 16., 10:36
André Zoltán építész, grafikus, fotográfus „Vonalgyakorlatok” című kiállítását hétfő délután nyitották meg a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában. Úttörőnek tekinthető a tárlat, mivel az Innovációs és Tudásközpont földszintjén első alkalommal rendeztek képzőművészeti kiállítást. A tárlatmegnyitóra a vármegyeszékhely kiemelkedő művészei is eljöttek, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviseletében pedig Velkey Péter kulturális főtanácsadó vett részt az ünnepségen.

A rajzok egy ideális, képzelt világba vezetnek el minket. A fotók és a festmények bepillantást adnak a természet és az épített környezet szépségeibe

- vezette fel a 32 képet bemutató kiállítást Fehérné Fehér Piroska marketingreferens.

Az ünnepélyes megnyitón Decsi Péter megbízott főigazgató köszöntötte az érdeklődőket, aki beszédében utalt arra, hogy a Zalaegerszegen végzett hallgatók 80 százaléka a vármegyében helyezkedik el, míg André Zoltán hosszú budapesti tartózkodás után tért vissza Zalába.

A folytatásban a kiállítás ötletgazdája és főszervezője, dr. Bérces Edit főiskolai docens köszöntötte a jelen lévő meghatározó személyeket. A kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos-igazgatóhelyettese nyitotta meg.

André Zoltán alkotásain az elvonatkoztatásnak, az absztrakciónak a különböző fázisai jelennek meg. Ezek az épületek egy idő után egyre inkább összemosódnak, elkezdenek vibrálni, elkezdenek összeolvadni, egymásba olvadni, és egy idő után már nem lehet pontosan tudni, hogy most ezeket az épületeket hogyan is látjuk, oldalról vagy felülről. Egy idő után az épületek kezdenek alaprajznak tűnni, és kezdenek teljesen elvonatkoztatott és absztrakt formát ölteni

- fogalmazott dr. Kostyál László. Kiemelte, hogy ezek a képek, melyek ideál városokat ábrázolnak mindenekelőtt nyugalmat és békességet árasztanak, és ez különösen fontos a mai világunkban.

Az ünnepi alkalmat a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadása foglalta keretbe, akiket Zumbók-Jakobovics Nikoletta vezényelt.

Szöveg: Jóna István

Fotók: Jóna István

# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek