2024.10.04., péntek - Ferenc napja
facebook
Keresés
Aratják a kukoricát a zalai gazdák

Aratják a kukoricát a zalai gazdák

2024. szeptember 24., 14:45

Aratják a kukoricát a zalai gazdák. A termés minősége jónak mondható, ám a mennyisége fele a vártnak. Ennek egyik oka a heteken át tartó aszály, ami miatt a csövek nem tudtak megfelelően kifejlődni.

Hét tonnás átlaggal számol Gyergyák Szabolcs. Ezt a mennyiséget hektáronként takarítja be a mezőgazdasági vállalkozó. Noha ez az arány az agyagosabb táblákon javul, a kavicsosabb részeken jelentős veszteség mutatkozik. A termelő elmondta, hogy idén – a szokásokkal ellentétben – a napraforgó betakarítása előtt mentek a kombájnokkal a kukoricára.  

Fordítva jött az idén ez is, mert a napraforgóval szoktunk kezdeni, utána ugye a kukorica. A napraforgó jobban bírta, az aszály és a víztartalom még nem jó, de a kukoricánál már sok helyen rásült a szem a csőre. Vegyes a víztartalom és a szárítás sem egyszerű. Egy táblán belül valamelyik rész szárazabb, ott 16-os víztartalommal rendelkezik a szem, máshol meg 22-es, 20-as. 

A múlt héten Zalaegerszegen és környékén több, mint 300 mm csapadék esett, amit örömmel fogadtak az agráriumban.

Nagyon jó volt azért, mert a föld az lehet látni úgy elszívta, hogy a kombájnak a csapáját meg se lehet látni. A régi öregek szokták mondani, hogy amikor az agyag úgy megrepedezik, hogy a repedésbe a tenyerem befér, akkor ott baj van. Itt, mögöttem ezen a táblán is lehetett tapasztalni, hogy olyan repedések voltak, hogy bőven befért a tenyerünk. Szóval igyekszünk most a kukoricát gyorsan betakarítani. Ezzel párhuzamban megy a szárítás is.

Noha az árak – a tavalyihoz képest – valamelyest emelkedtek, a bérszárítás költségei nőttek. Gyergyák Szabolcs saját üzemében dolgozza fel a terményt. Általában a kukoricát akkor szokták betakarítani, amikor a víztartalma 20-30% között van. A hosszabb tárolás esetén célszerű 14% körüli értékig szárítani. Ezzel egyebek mellett a penészedés is elkerülhető. 

Szöveg: Nagy Jenő

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

lVTozSdBtr8