2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Kötelezővé válik a szakrendelőkben az online időpontfoglalás

Kötelezővé válik a szakrendelőkben az online időpontfoglalás

2024. június 30., 08:45

A telefonos foglalási rendszer is megmarad heti hét napon át, a beutalóval vagy anélkül igénybe vehető rendelésekre egyaránt.

A kormány már régóta tervezte és egy februári rendeletben ki is mondta, hogy „2024. július 1-jétől a közfinanszírozott, heti 300 vagy ezt meghaladó órát legalább 5 szakmában működtető járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak digitális időpontfoglalási rendszert kell használniuk” – tájékoztatott a hvg.hu.

Mint írják, ezt egészíti ki a péntek este közzétett újabb rendelet azzal, hogy emellett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási központ útján is kötelező fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalást, a lefoglalt módosítását vagy törlését, mégpedig nemcsak a rendelőkben eddig lehetővé tett időpontokban, hanem a hét minden napján 6 óra és 22 óra között, országos elérhetőséggel. A telefonszámot a rendelet nem közli.

Megjelent még egy, közvetve az egészségügyet érintő jogszabálymódosítás. Az orvosi végzettségű kormánytisztviselők július 1-jétől a kormányzati igazgatásról szóló törvényben meghatározottnál magasabb fizetést kaphatnak, hogy elérjék azt az összeget, amelyre az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint jogosultak lennének, vagy nem járhatnak rosszabbul a kormányhivatali szolgálattal, mint ha megmaradtak volna gyakorló orvosnak.

Fotó: illusztráció/Pexels