2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Kerekesszékes Esély Kupa

Kerekesszékes Esély Kupa

2024. február 27., 09:45
Miszory Béla kezdeményezésére alakult meg öt évvel ezelőtt Zalaegerszegen a vívó egylet kerekesszékes szakosztálya. A jubileum és február 22-i Magyar Parasport Napja alkalmából szombaton hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a meghívásos Kerekesszékes Esély Kupát. A versenyre az ország több településéről érkeztek vívók, akik tőr és párbajtőr kategóriában küzdöttek meg egymással.

A pásthoz rögzített székben ülnek a küzdő felek, csak a felsőtestet érheti találat – egyebek mellett ezek a jellemzői a kerekeszszékes párbajtőrvívásnak. Pongrácz Zoé, aki ennek a számnak kategóriájában a győztese lett, öt éve sportol a Zalaegerszegi Vívó Egyletben.

Nagyon sok mindent jelentett, sokat fejlődtem gyorsaságban, erősebb lettem, azóta sokkal jobbak a reflexeim. Nagyon sok új barátot szereztem, szerintem ez az egyik legfontosabb, részben, és már tényleg az életem része.

Zalaegerszegen közel hatvan éve űzik a vívást, az egylet 1991 óta működik. Kezdetben három vívásnem, ma már csak tőr oktatása zajlik. A kerekesszékes szakosztály megalakulása új színt hozott az egylet mindennapjaiba - mondja Darabos Géza, az egylet elnöke.

A kerekesszékes edzések és a tőrözőinknek az edzései egymással párhuzamosan vannak, teljesen természetes ma már ennek a két fegyvernemnek az együttélése. Példát mutatnak az ép vívóknak a kerekeszékes vívók a küzdésből, a mindennapok feladataiból.

A kerekesszékes szakosztálynak 11 sportolója van, de várják a további jelentkezőket - jegyezte meg Miszory Béla szakágvezető. 

Óriási nagy élmény velük dolgozni, ötszörösét, tízszeresét kapom vissza annak, mint az ép gyerekektől. A legnagyobb élmény az, amit sikerült elérnünk, hogy az életvitelről való gondolkodásmódjuk a sport által – hogy itt nincs az anyuka, az apuka keze, hanem – nekem kell meggyőződnöm, hogy mire vagyok képes, ezekben nagy eredményeket érünk el.

Zalaegerszegen 29 mozgásában korlátozott vívó versengett egymással. Ők nem élsportolók, csak ritkán adódik alkalmuk arra, hogy éremért küzdjenek, így a Kerekesszékes Esély Kupa a lehetséges versenyző-utánpótlásról is számot adott - emelte ki Prosits Attila, a  Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja.

Az elmúlt években a fővárosi klubok mellé felzárkóztak a vidéki nagy utánpótlásbázisok is. A kerekesszékes szakágban elsősorban Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Miskolc a kiemelten nagy mennyiségű versenyzőt adó utánpótlásbázisaink.

Azt, hogy mi kell az eredményes versenyzéshez ebben a szakágban, Somogyvári Imre árulta el.

A gyorsaság, ami nagyon jó; egy kis gógyi kell hozzá, meg elég sok gyakorlás, sok vívás – ezek a fő ismérvei. Én ebben gondolkodtam mindig, most már idestova tíz éve csinálom ezt a sportot.

Dani Gyöngyi paralimpikon ezúttal bíróként vett részt a versenyen. Szerinte a sport nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is megerősíti azt is, aki mozgáskorlátozottsággal él. A versenyzés pedig kimozdíthat a komfortzónából.

Nálunk, mozgássérülteknél nagyon sokszor van egy nagyfokú önértékelési probléma. Itt pedig fontos a teljesítmény, hogy odategyék magukat. És újra azt érezhessék – vagy újra, ha egy balesetesről van szó, vagy hogyha egy születése óta mozgássérültről van szó, azt érezze -, hogy annak ellenére, hogy bármi problémája van, ő teljes értékű tagja tud lenni a társadalomnak (hogy ilyen klisével éljek). De valóban azt érzi, hogy amit csinál az jó dolog és előreviszi, motiválja, társaságot kap általa, és folyamatosan célokat tűzhet ki maga elé.

Az első Kerekesszékes Esély Kupán számos érem gazdára talált. A díjátadón elhangzott, hogy a következő években folytatják a versenysorozatot. 

Szöveg: Ferenczy Gyöngyi

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

gATTsD1cw7A
# Kapcsolódó galériák