
Spicces füge, Őrség zöld aranya, Mákvirág: íme az elmúlt évek Ország Tortája verseny győztesei
Mint egyetlen születésnap, úgy az ország születésnapja sem telhet el torta nélkül. Az Ország Tortája versenyt immár 18 éve rendezik meg, aminek a célja, hogy kiválasszák azt a süteményt, amit államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án felszolgálhatnak.
140 éves a dobostorta
A 2025-ös évben a dobostorta a 140. születésnapját ünnepli, így várható volt, hogy idén e köré a tematika köré szerveződik majd a verseny. A dobostortát Dobos C. József valójában 141 évvel ezelőtt, 1884-ben alkotta meg, de a nagyközönség csak 1885-ben kóstolhatta meg először. A csokoládés vajkrémmel töltött piskótalapos, karamellizált cukorral borított édesség nagy sikert aratott idehaza és külföldön egyaránt. A híres pesti cukrászmester nevét viselő torta ma éppoly közkedvelt, mint annak idején, sőt bekerült a hungarikumok közé is – írja a Metropol.
Mivel minden évben valamilyen tematika köré szerveződik az Ország Tortája verseny, ezért adott volt, hogy idén a dobostorta legyen a kiindulási alap, ezt kellett újragondolni a cukrászoknak.
Az idei győztes a „DCJ Stílusgyakorlat” nevet kapta
A 2025-ös győztes tortát a gyulai Kézműves Cukrászda két cukrászmestere Balogh László és Kis Roland alkotta meg, a névválasztásnál pedig Dobos C. József előtt tisztelegtek.
Munkaigényes és aprólékos feladat elkészíteni az idei Ország Tortáját. Rengeteg eszköz, művelet és mozzanat szükséges ahhoz, hogy tökéletesen el lehessen készíteni. Szerintem minden cukrásznak feladta a leckét, ugyanis több rétegből áll és sok visszahűtést, felmelegítést igényelnek az egyes komponensek
– mondta Bint Dóra, a Bécsi Kávéház és Cukrászda ügyvezetője a Kisalföldnek.
Az eredeti dobostortához híven maradt a csokoládés vajkrém, a mestercukrászok azonban ez esetben meggyel bolondították meg a tortát, és még egy kis meggypálinka is került bele, a grillázs pedig a torta tetejéről az aljára került, úgy hogy az alsó piskóta és a csokis vajkrém fogja közre. Augusztus 19-től már számos cukrászdában elérhető az idei Ország Tortája, érdemes egyszer kipróbálni.
18 éve rendezik meg az Ország Tortája versenyt
2007-ben, amikor először rendezték meg a versenyt egy madártej torta volt az első, amit az Ország Tortájának választottak. Később a mousse torták hódítottak, mostanában pedig a hagyományos elképzelés került előtérbe. A roppanós réteg már egy hosszabb ideje visszatérő elem, ettől az idei ország tortája sem tér el.
Sokak szerint a 2016-os győztes, az „Őrség zöld aranya” névre keresztelt édesség az abszolút befutó, aminek fő összetevője a tökmag és a fehér csoki. Ezen felül nagy sikert aratott a 2012-es máktorta sült szilva mousse-szal, a 2014-es rozmaringos szilvatorta, a 2023-as „spicces füge”, vagy a tavalyi „Mákvirág” is. Szokás a hivatalos országtorta mellett egy cukormentes verziót is díjazni. Az elmúlt évek nyertesei:
- A 2017-es cukormentes nyertes: Pöttyös Panni. A torta mákos piskótából és mandulalisztből készült, tetején málnakrém volt, amihez görög joghurtot és tojásfehérjét használtak.
- 2018 nyertese a Komáromi kisleány: a torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.
- 2018 – a nyertes cukormentes torta: Három kívánság: házias jellegű alkotás, a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, és a darabos túró, ami igazi magyar különlegességnek számít.
- 2021 – Napraforgó: Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte, a méz és vilmoskörte pálinka tökéletes összhangban van egymással.
- 2022 – Huncut Szilva herceg: a torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, amelyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé
- 2022 cukormentes nyertese a "Nagyi kedvence". Piskótája mandula és kókuszlisztből készül, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Savanykás málnavelő, fehércsokis pisztácia ropogós, mascarpone mousse hibiszkus virággal és csipkebogyó velővel megbolondítva.
- 2023 – Spicces füge
- A 2024-es győztes: a Mákvirág.
- 2025: DCJ Stílusgyakorlat
- 2025: cukormentes nyertes: Álmodozó
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület/Facebook