2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Ne dobja ki a banánhéjat – megmutatjuk, hogyan hasznosítható

Ne dobja ki a banánhéjat – megmutatjuk, hogyan hasznosítható

2024. május 27., 10:25
Minden alkalommal, amikor meghámozunk egy banánt és kidobjuk a héját, ízletes, tápláló nassolnivalót dobunk a kukába.

A sciencealert.com cikke szerint a banánhéj akár napi étrendünkbe is kiválóan beilleszthető ahelyett, hogy a szemétben végezné. Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzák, szárítják és lisztté őrlik, akkor olyan pékáruk készíthetők belőle, amelyek ugyanolyan finomak - ha nem jobbak - , mint a búzalisztből készültek - írja a HáziPatika.

A vegán főzőblogok már régóta foglalkoznak az alternatív felhasználási lehetőségeivel, de aki nem követi a növényi alapú táplálkozást, valószínűleg sosem gondolta volna, hogy banánhéjjal főzzön. Pedig nemcsak teljesen biztonságos, a tudósok azt is bebizonyították, hogy egészséges is. A kísérlet termékeinek íztesztje során a fogyasztók arról számoltak be, hogy ugyanolyan elégedettek voltak az ízekkel, mint a banánhéj nélküli süteményeknél.

A banánhéjjal dúsított édességek jelentősen több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaznak. Hátránya azonban, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadásával a sütemények kissé barnák és kemények lesznek, valószínűleg a túl nagy mennyiségű rost miatt. De amikor a süteményeket kevesebb - 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó - liszttel készítették, a sütemények textúrája egyensúlyba került, ráadásul kiderült az is, hogy három hónapig szobahőmérsékleten is jól elállnak.

Az eredmények arra utalnak, hogy a banánhéj lisztjét érdemes kenyerekben, süteményekben és tésztákban is kipróbálni. A gyümölcs sárga héja természetes ételszínt ad a sült termékeknek. A búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a kenyeret.

A banán héjának elfogyasztása nemcsak egészséges jövőbeli lehetőség, hanem segíthet csökkenteni az egyre növekvő élelmiszer-pazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, és ezt a tápanyagban gazdag külső burkot egyszerűen kidobjuk. Természetesen a banánhéj nyersen teljesen haszontalan, de ha megfelelően elkészítik, akkor igazán ízletes lehet, sőt meghosszabbíthatja egyes termékek eltarthatóságát, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha legközelebb banánt fogyasztunk, érdemes elgondolkodni a héj hasznosításán, lehet, hogy az emésztőrendszerünk is hálás lesz érte.

Fotó: Illusztráció/Freepik