
Ingyen is beszerezheti ezt a csodaszert: csökkenti a vércukrot, ragyogóvá teszi a hajat
A mai egészségtudatos világban szinte minden héten felbukkan egy új szuperfood, amitől azonnali vitalitást, fiatalos külsőt vagy gyors méregtelenítést remélünk. A goji bogyó, a chia mag vagy az acai por egyre népszerűbb itthon is, holott ezek többsége távoli kontinensekről érkezik hozzánk, gyakran borsos áron.
Eközben észre sem vesszük, hogy a saját környezetünkben is ott nőnek olyan gyógynövények, amelyek legalább ennyire értékesek és hasznosak, sőt, gyakran még jobban is hasznosulnak a szervezetben, mivel a helyi éghajlathoz, talajhoz és a mi biológiai adottságainkhoz is jobban illeszkednek. A Femina szerint a csalán pontosan ilyen: egy alulértékelt, de elképesztően gazdag tápanyagforrás, amely szinte bárhol megtalálható, mégis ritkán kerül a tányérra.
A csalán néhány pozitív egészségügyi hatása
A közönséges csalán az egyik legtápanyagdúsabb vadon élő gyógynövényünk. Sokan gyomnövényként tekintenek rá, mivel csípős leveleivel nem éppen a kertek és erdőszélek legnépszerűbb lakója, pedig ha megfelelően van előkészítve, az egyik legjobb természetes multivitaminként szolgálhat.
A csalán tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, többek között A-vitaminnal, amely támogatja a szem, a bőr és az immunrendszer egészségét, valamint C-vitaminnal, ami segíti a vas felszívódását is. K-vitamin-tartalma a véralvadásban és a csontok egészségében játszik kulcsszerepet, a benne található B-vitaminok pedig támogatják az idegrendszer működését és az anyagcserét. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, béta-karotint, antioxidánsokat, vasat, káliumot és szilíciumot is – mindegyik alapvető fontosságú a szervezet megfelelő működéséhez.
A csalán különösen magas vastartalmú, ami kiemelten hasznos lehet anémiás állapotoknál, vagy menstruációs problémáknál, illetve a vegetáriánus étrend kiegészítéseként. Emellett gyulladáscsökkentő, vízhajtó és tisztító hatású, ezért gyakran alkalmazzák méregtelenítő kúrák részeként is. Használata nem csupán a testi egészséget szolgálja, hanem a bőrápolásban is egyre népszerűbb. Nem véletlen, hogy minden második natúrsamponnak az összetevője, hiszen különösen jótékonyan hat a hajhullás kezelésében és a korpás fejbőr nyugtatásában.
A levelekből főzeléket, krémlevest, sőt pestót is készíthet – hasonló módon, mint a spenótot. Ugyanígy beledobhatja a reggeli turmixba is, hogyha extra zölden szeretné fogyasztani. Ha inkább hosszan eltartható formában használná, érdemes a megszárított csalánt porrá őrölni, amit zabkásába, turmixba, joghurtba vagy akár sütemények tésztájába is keverhet.
Bár a legtöbbször a levelekkel találkozunk, ez kerül a teába és a főzelékbe is, azonban a csalán magja is kiemelkedően értékes. A csalán apró, sárgászöld magjai a nyár második felétől őszig gyűjthetők, és nemcsak vitaminokban, hanem növényi fehérjében és olajban is gazdagok. Különlegességük, hogy adaptogén hatással rendelkeznek, vagyis segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, támogatják a mellékvesék működését, és kiegyensúlyozzák a hormonrendszert. A csalánmag fogyasztása ajánlott krónikus fáradtság, kimerültség, stresszes életmód, hajhullás vagy bőrproblémák esetén, de akár a termékenység támogatásában is jól jöhet. A magokat el lehet rágcsálni nyersen, hozzá lehet adni salátához, müzlihez, péksüteményekhez, vagy meg lehet szárítani és porrá őrölni. Naponta egy-két teáskanál már elegendő ahhoz, hogy a szervezete hasznosítani tudja az értékes hatóanyagokat.
Fotó: illusztráció/AI