2023.12.09., szombat - Natália napja
facebook
Keresés
Idén december 24. vasárnapra esik: ekkor lesz advent első és utolsó vasárnapja

Idén december 24. vasárnapra esik: ekkor lesz advent első és utolsó vasárnapja

2023. november 18., 14:31
Sokan összezavarodtak az idei adventet illetően.

Kulcsár Dávid katolikus pap a Facebookon adott hangot megdöbbenésének azzal kapcsolatban, hogy milyen sokakat meglepett, hogy idén advent negyedik vasárnapja december 24-én lesz - számolt be a Femina. 

Advent 2023-ban

Kulcsár Dávid, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházi Plébánia káplánja megdöbbenve olvasta a hozzászólásokat melyek szerint "ez hülyeség, elírás", "én akkor is november 26-án fogom gyújtani az első gyertyát", "a szenteste az szenteste".

Nem először és nem is utoljára fordul elő a világtörténelemben ez az egybeesés, a meglepődés viszont arra enged következtetni, hogy sajnos ahogy zajlik az elvallástalanodás, egyre kevesebben értik az ünnepkörök alakulásának logikáját

- fogalmazott a pap a bejegyzésben.

Hagyományosan azt szokták mondani, hogy a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak az advent, de Kulcsár Dávid bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy advent első vasárnapját nemcsak visszafelé számolva lehet megállapítani, hanem abból kiindulva is, hogy advent első vasárnapja mindig a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap. Mivel idén december 3. közelebb van hozzá, mint november 26., ezért a helyzet egyértelmű. 

December 24. délelőtt még adventi nap, majd este kezdődik meg a karácsony elővételezett ünneplése

- írta a katolikus pap.

Fotó: illusztráció/Pexels