2024.02.22., csütörtök - Gerzson napja
facebook
Keresés
Ezt tegye, ha nagy a nyári forróság

Ezt tegye, ha nagy a nyári forróság

2023. június 25., 19:00
Nemrég jelentős mennyiségű eső hullott, ami a szokatlanul meleg idővel kombinálva nem túl kedvező az egészségre. Az olyan országokban, ahol ez gyakori jelenség, az emberek már megtanulták kezelni, de nálunk ez nem annyira megszokott. Van néhány dolog, amire figyelni kell, ha a levegő párás.

A magas páratartalom és a fülledtség következtében sokan alig kapnak levegőt, és nem érzik jól magukat. Vannak, akik jobban izzadnak, mint amikor csak a nap süt és meleg van. Megváltozik az általános hangulat, idegesebbé és türelmetlenebbé válnak.

Mi az a pára?

Ha a levegő bárhol az otthonában - beleértve a pincét vagy a padlást is - eléri a harmatpontot, azaz azt a hőmérsékletet, amelynél a levegő már nem képes megtartani a nedvességet, akkor a vízgőz lecsapódik a hidegebb felületeken.

Így hat ránk a pára 

Ha a levegő relatív páratartalma meghaladja a 60%-ot, az ember hamar kellemetlenül érzi magát. Ilyenkor úgy érezzük, hogy nem jutunk elegendő levegőhöz, a környezetünk fülledt. Az izzadság lassan párolog el, ezért a hűtő funkcióját nem tapasztaljuk. Pedig intenzíven izzadunk, még jobban is, mint száraz időben. Ez könnyen kiszáríthatja a szervezetet anélkül, hogy észrevennénk.

Érdemes kerülni az edzést ezeken a napokon, mivel a testmozgás izzadással jár, ami a párás időben még kellemetlenebb lehet. Minden tevékenység közben gondoskodjon megfelelő folyadékbevitelről, igyon elegendő vizet, és pótolja az elvesztett elektrolitokat is. Válasszon olyan laza ruhadarabokat, amik nem testhezállóak. Ideális választás lehet a lenvászon vagy pamut anyag. Maradjon árnyékban, ha lehetséges, és ne végezzen túlzott mozgást. Hasznos lehet egy légkondicionáló vagy ventilátor, amely enyhíti a beltéri fülledtséget. Ha allergiás, akkor fontos, hogy a levegő páratartalma kiegyensúlyozott legyen. Kerülje a szőnyegek vagy szőnyegpadló használatát, mivel ezek magukba szívják a nedvességet a levegőből, és kedvező környezetet teremtenek a gombák, poratkák és baktériumok szaporodásához. 

Cikk forrása: Bien
Kép: Freepik