
Ezek az ételek károsítják legjobban az agyat
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az étrendünk egyre nagyobb részét teszik ki, miközben a kutatások szerint komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Fogyasztásuk összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a depresszióval, valamint általában a halálozás nagyobb kockázatával.
Ultrafeldolgozott ételek, amelyek leginkább károsítják az agyat
Nem meglepő, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek az agy egészségét is károsan befolyásolják. Egy friss tanulmány most azt is kimutatta, hogy konkrétan melyek a legártalmasabbak.
A Michigani Egyetem tudósai 4750, 55 évnél idősebb amerikai egészségét követték hét éven át. A résztvevőket kétévente kognitív teszteknek vetették alá, hogy felmérjék az agyi hanyatlásukat. Feladatok segítségével vizsgálták a rövid és a hosszú memóriát, de olyan teszt is volt, hogy visszafelé kellett számolniuk az alanyoknak, vagy egymás után végeztek kivonásokat. A kutatás időtartama alatt 1363 embernél alakult ki valamilyen fokú kognitív hanyatlás vagy memóriazavar.
Ultrafeldolgozott húsok és cukros üdítők
A résztvevők étrendjét elemezve kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közül leginkább a húsok és az italok a legkárosabbak az agy egészségére. Azoknál, akik egy vagy több extra adagot fogyasztottak ezekből az ételekből, nagyobb volt a kognitív károsodás esélye, beleértve az Alzheimer-kórt és a demencia más formáit.
Kimutatták, hogy már naponta egy extra adag ultrafeldolgozott állati termék 17 százalékkal növeli a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát.
A cukros italok – mint az üdítők, jeges tea, cukros gyümölcsitalok – kisebb mértékben károsították az agyat, de ezek is 6 százalékkal emelték a rizikót.
Érdekesség, hogy általában az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem mutatott szignifikáns összefüggést a kognitív károsodással. Ugyanezt állapították meg a kenhető krémekről, édességekről, sós rágcsálnivalókról, gabona- és tejtermékalapú élelmiszerekről és a készételekről is.
A kutatás szerint a problémát leginkább a húsok és a cukros italok okozzák, ami azért fontos megállapítás, mert eddig a legtöbb tanulmány csak általánosságban vizsgálta az ultrafeldolgozott ételek hatásait. Ez alapján viszonylag egyszerű – bár nem feltétlenül könnyű – megoldás van agyunk egészségének megóvására: kerülni kell az ultrafeldolgozott húsokat és a cukros italokat.
Főzzön otthon, hogy megóvja az agyát
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása drámain megnőtt az utóbbi években. Az Egyesült Államokban 2020-ban a háztartások által vásárolt élelmiszerek 65 százaléka, az italok 38 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Ráadásul mind a fiatalabb generációk, mind az idősebbek a napi kalóriabevitelük több mint felét ultrafeldolgozott ételekből fedezik.
A káros hatásokat legjobban úgy lehet elkerülni, ha minél több friss, illetve otthon készített ételt fogyasztunk. A kutatók szerint akár megelőző egészségügyi programként is működhetne a főzés és az ételkészítés oktatása. Sokan azért esznek egészségtelenül, mert nem tudják, hogyan készíthetnének egyszerű, tápláló fogásokat otthon.
Az egy dolog, hogy valaki követ egy étrendet
– mondta Ben Katz, a tanulmány egyik szerzője, a Virginia Tech tudósa.
Az is nagyon fontos, hogy megtanítsuk az embereknek a diétában szereplő ételek elkészítéséhez szükséges ismereteket.
Fotó: illusztráció/AI
