2024.05.14., kedd - Bonifác napja
facebook
Keresés
Történelem és emlékezet – időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneum előtt

Történelem és emlékezet – időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneum előtt

2023. október 18., 17:45
Új időszaki kiállítás nyílt a Mindszentyneum előtti téren. A Történelem és emlékezet című tárlat fotókkal, térképekkel, valamint az ezekhez kapcsolódó rövid magyar és angol nyelvű ismertetőkkel mutatja be az 1956-os lengyelországi és magyarországi megmozdulások kiváltó okait, az eseményeket és 1956 hatását a két nép történelmére.

A szabadtéri installáció ezúttal is a Nemzeti Emlékezet Bizottságtól érkezett Zalaegerszegre. A megnyitó résztvevőit Vigh László országgyűlési képviselő, majd Vadvári Tibor köszöntötte. A város alpolgármestere kiemelte: a bemutatott anyag jól példázza azt a sorsközösséget, melyet a lengyel nép vállalt hazánkkal 1956-ban. 

A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet munkatársaival közösen készítettük a kiállítást. Nagyon sok fotót tartalmaz, olyan fényképeket is, amelyeket akár a lengyel közönség is először láthat, részben Magyarországról, de részben Lengyelországról is. Nagyon sok a fotó. Azt gondolom, hogy személyes történeteken keresztül, arcot adva a történelemnek lehet leginkább megmutatni, hogy mit jelentett egy szabadság nélküli korban a szabadságvágy és a nemzeti függetlenség, a nemzeti büszkeségnek az érzése és a diktatúra elutasítása.

-    fogalmazott a megnyitón Földváryné dr. Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

Az egy éves születésnapját ünneplő Mindszentyneum számos időszaki tárlatnak adott már helyet. Ez a mostani is az ismeretek bővítését szolgálja – tájékoztatott Csengey Ágota, a Mindszentyneum tagintézmény-vezetője.

Az egyik fő feladatunk az, hogy az évfordulókra külön odafigyeljünk, és ehhez kapcsolódóan keressünk olyan előadókat és kiállításokat, amivel egy kicsit még jobban tudjuk ezt elmélyíteni, hogy miért is fontos nekünk ez a korszak, miért is fontos Mindszenty József munkássága, vagy miért fontos emlékezni az 56-os eseményekre.

A Történelem és emlékezet egy közösségi kiállítás, ami akkor is megtekinthető, amikor a múzeum zárva van, vagy nem kíván betérni oda a látogató - hangsúlyozta Havasi Bálint főigazgató.

Ez a most megnyílt kiállítás egy ilyen kiállítás, hiszen itt a Mindszentyneum előtt a nap 24 órájában elérhető mindenki számára térítésmentesen november 8-áig.

A Mindszentyneum és a Nemzeti Emlékezet Bizottság közötti együttműködés tovább folytatódik. Erről egy megállapodást is aláírtak.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

uhlOXWZptug
# Kapcsolódó galériák