2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes a Mindszenty iskolában

Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes a Mindszenty iskolában

2024. április 10., 16:00
A külföldön is ismert népzenei formáció eddig közel 150 ezer diákhoz jutott el országszerte. Ezúttal 800 általános-és középiskolással ismertették meg legősibb dallamainkat.

A Liszt-és Kossuth díjas együttes több, mint 10 éve járja az ország iskoláit. Legfőbb céljuk, hogy a népzenén keresztül mélyítsék a fiatalok kulturális-és történelmi ismereteit.

Azt vettük észre, hogy az ország lakosai nem ismerik olyan mélységben a történelmünket, a kultúránkat, mint amire szükség lenne. Elgondolkodtunk, hogy nekünk, mint Muzsikás együttesnek milyen lehetőségeink vannak ennek fejlesztésében. Arra jutottunk, hogy a saját eszközeinkkel, a népzenével tudunk eljutni a fiatalokhoz

- nyilatkozta portálunknak Sipos Mihály prímás, az együttes alapítója.

A rendhagyó énekórán a zene kreativitást fejlesztő és közösségformáló erejéről beszéltek, majd bemutatták hangszereiket, és közös éneklésre invitálták a megjelenteket.

Fontos része ezeknek az alkalmaknak, hogy közösen éneklünk, csujjogatunk, táncszavakat kiabálunk rá a zene ritmusára. Ezzel adunk egy közösségi élményt, és megmutatjuk a közösség erejét - azt, hogy az egyénnél több a közösség

- hangsúlyozta Sipos Mihály.

A Mindszenty iskola fontosnak tartja, hogy a magyarság hagyományait továbbörökítse a következő generációra – ezért is jelentkeztek a programra.

Intézményünk számára mindig is fontos volt a magyar identitás erősítése, a magyar kultúrára való nevelés. Kapóra jött számunkra az, hogy a MOL támogatja a Muzsikás együttest, ezáltal eljöhettek intézményünkbe. Ez a fajta közelség a zenészekkel és az élő zene megismerése reméljük, hogy nagyon mély tapasztalat a diákok számára

- mutatott rá Ravadics Roland, az iskola tanára.

A Muzsikás együttes összesen három énekórát tartott az intézményben, melyen az alsó-és felsőtagozatos, illetve gimnazista tanulók külön csoportokban vettek részt. A búcsúszentlászlói tagiskola diákjait is meghívták az eseményre, ami nagy sikert aratott a fiatalok körében.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

bChCBSVmmNU
# Kapcsolódó galériák