2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Nőnek lenni akkor… és most – Orvosnők a 20. és 21. században

Nőnek lenni akkor… és most – Orvosnők a 20. és 21. században

2024. február 22., 16:00
Új állomáshoz érkezett a Nőnek Lenni... akkor és most című időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat. Ezúttal Gasztonyi Beáta a Szent Rafael kórház főigazgatója volt a Göcseji Múzeum vendége, aki a 21. századi orvosnők helyzetéről tartott előadást.

A tematika kapcsolódott Kovács Malvin személyiségéhez, aki Zalaegerszeg első gimnáziumi leánytanulója és első doktornője volt. Rendelőjét 1914-ben nyitotta meg.

A praxisa elején nagyon bizalmatlanok voltak még a férfiak vele szemben, úgyhogy Kovács Malvin elsősorban gyermekek és nők gyógyításával foglalkozott. Hosszú évek munkája kellett ahhoz, hogy kiépítse azt a bizalmat, hogy a férfiak is bátran járjanak hozzá a rendelőjébe

- mondta el Kiss Nóra, a Göcseji Múzeum néprajzkutatója.

Gasztonyi Beáta széleskörű kutatást végzett az orvosnők mai helyzetéről, melynek eredményét korábban egy orvoskongresszuson mutatta be. Ezt az előadást most, a múzeumi rendezvényen hallhatta először a civil közönség.  

21. században nem könnyű orvosnőnek lenni. Orvosnak sem, nőnek sem és orvosnőnek meg egyáltalán nem, de nagyon jó, hogy a 21. században olyan technikai fejlesztések vannak, olyan ismeretanyag, olyan diagnosztikus lehetőség, ami nap, mint nap kihívást jelent számunkra, és ez inspiráló a mindennapokban. Nőként nyilván nem könnyű, nekem is vannak gyerekeim, akiket nevelek, ugyanúgy vezetek háztartást. Ugyanúgy egyetemista a lányom, szeretnék én is pihenni, hobbim is lenne, de ezekre kevésbé jut időm. Az orvoslás nem könnyű hivatás, de van miért csinálni mégis

- fejtette ki dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház  főigazgatója.

Március 8-án, a nőnapon a kurátorok – Béres Katalin, Erős Krisztina és Kiss Nóra – mutatják be a  Nőnek lenni akkor…és most című  tárlatot. Március 20-án a korábbi tematikai szerint folytatják a sorozatot: az érdeklődők betekinthetnek Saly Viktorné műtermébe, aki férje halála után, 1917-től három lányával együtt vezette fényképész-vállalkozásukat. 21. századi párja Pejkóné Szandbauer Márta fényképész lesz.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

53G5VumwXiM
# Kapcsolódó galériák