2024.05.17., péntek - Paszkál napja
facebook
Keresés
Mindszenty (i)gazsága – Rendhagyó vitaest a Mindszentyneumban

Mindszenty (i)gazsága – Rendhagyó vitaest a Mindszentyneumban

2024. február 08., 14:40
Per 75 - Mindszenty (i)gazsága címmel rendeztek rendhagyó emlékestet a Mindszentyneumban. Mint a cím is utal rá, a hercegprímás koncepciós pere hetvenöt évvel ezelőtt kezdődött. Az ítéletet 1949. február 8-án hirdették ki, miszerint a kommunista népbíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Mindszenty, eredeti nevén Pehm József a 20. század magyar egyháztörténetének egyik legmeghatározóbb személyisége volt. 1917-től több évtizeden át Zalaegerszegen szolgált. A nevéhez kapcsolódó legendákat a rendezvényen is felidézték.

Mindszenty József életútjáról, az ő életéhez kapcsolódó vélt, vagy valós történetekről fogunk beszélgetni. Pont azzal a céllal, hogy a vendégek is jobban megismerjék az életútját, és mi is kapjunk új szempontokat, hiszen az ember kutatóként, történészként fontos, hogy mindig inspirálódjon

- mondta el dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész.  

Az esztergomi érseket, aki egyben Magyarország utolsó hercegprímása volt, a nyilasok és a kommunisták is üldözték. Gazdag és egyben érdekes életrajzát a kutatók a közönséggel is szeretnék megosztani.

Egy sorozatot is tervezünk, ezzel a nagyon különleges címmel, ami Mindszenty atyától vett idézet. Egyik szentbeszédében mondta, hogy az igaz és a gaz között csak egy i betű a különbség, de mégis megnézzük, hogy az egyik-e vagy a másik. Mi is az igazságot, Mindszenty atya igazságát keressük

- fogalmazott Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője.

A Mindszentyneumban február az emlékezés hónapja. A rendezvénysorozat - ennek jegyében - a későbbiekben is színvonalas programokat ígér.

Huszonharmadikán egy szubjektív tárlatvezetésre hívtuk meg Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművészt, Az igazat mondd, ne csak a valódit címmel. Tehát erre is várjuk a kedves érdeklődőket, 25-én pedig, amikor az emléknap van, akkor pedig ingyenes múzeumlátogatást, illetve ingyenes tárlatvezetést hirdettünk a második szinten, ami ehhez a témához kapcsolódik, ezt követően pedig kint megemlékezzünk egy kis mécsesgyújtással.

- ismertette Csengei Ágota tagintézményvezető.

Az iskolás csoportoknak az elmúlt évhez hasonlóan tíz napon keresztül rendhagyó történelemórákat szerveznek, melyeken a kommunista diktatúrák áldozatairól is megemlékeznek.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

GhkxsDHBNLo
# Kapcsolódó galériák