2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Farsangi családi délután a Göcseji Múzeumban

Farsangi családi délután a Göcseji Múzeumban

2024. február 04., 17:17
Családi délutánt szerveztek a Göcseji Múzeumban. A program a régi idők báli estélyeit, annak hagyományait és szokásait elevenítette fel. Kézműves foglalkozással, kvízzel és keresőjátékkal várták az érdeklődőket.

A tematikus rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek. Az intézmény több szintjén különböző fejlesztő feladatokat oldhattak meg.

Idén ez az első családi délutánunk, amely a farsang és a bál jegyében zajlik itt a Göcseji Múzeumban. A gyerekek megismerkedhetnek a régi báli hagyományokkal és szokásokkal, azzal, hogy milyen öltözéket és kellékeket viselhettek a hölgyek és az urak a bálok alkalmával. Ezenkívül kézműves feladatokkal is készültünk, táncrendet vagy táncrendes legyezőt tudnak készíteni a gyerekek. Illetve vannak még kvízeink, színezőink

- ismertette Novák Fanni, az intézmény múzeumpedagógusa.

Az első bálozni vágyók számára a játékokban az Elődeink élete című állandó tárlat nyújtott segítséget. A fehér estélyi ruhák, frakkok, csokornyakkendők, sétapálcák, legyezők és táncrendek a kiállításban lettek elrejtve.

Megpróbáljuk velük megismertetni, hogy milyen lehetett egy két világháború közötti zalaegerszegi bálban résztvenni. Ennek az egyik nagyon érdekes feladatához az állandó kiállításhoz vezetjük őket, ahol egy feladatlap segítségével a bálhoz kapcsolódó ruházati kiegészítőket kell megkeresniük. Egy kis bagoly, aki a múzeum új kabalája van a segítségükre. Ő mindenhol jelzi, hogy hol vannak azok az egységek ahol megtalálhatják, és egy kis körmönfont leírás alapján rátalálhatnak a tárgyakra

- mondta el Erős Krisztina történész, muzeológus.

Volt egy keresés, azt már megcsináltuk és itt lehet ilyen tánclapot csinálni, most azt kezdtem el.

- nyilatkozta Fülöp Anna Dorka.

Az esemény központi eleme a táncmulatság volt. Így a program zárásaként a résztvevő családok megtanulhatták, hogyan kell hagyományos, zalai csárdást járni.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

o4iIwPm_FXc
# Kapcsolódó galériák