2024.05.17., péntek - Paszkál napja
facebook
Keresés
Adventre készülődtek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban

Adventre készülődtek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban

2023. november 27., 11:45
Advent alkalmából is megrendezte nyitott műhely-foglalkozását a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. Mézeskalácsot, gyertyát, adventi koszorút és karácsonyfadíszt is lehetett készíteni. A program egyik fő célja a kézműves hagyományok őrzése és továbbadása volt.

Zsúfolásig megtelt az alkotóház vasárnap délután. Gyerekek, szülők és nagyszülők együtt készülődtek az ünnepekre, miközben rég elfeledett kézműves technikákat ismerhettek meg. Népszerű volt az ütőfás mézeskalácskészítés, melynek rejtelmeibe Némethné Balogh Ildikó mézesbábos bábsütő avatta be az érdeklődőket.

A mézesbáb, amivel foglalkozom, több száz évre visszamenőleg egy nagyon autentikus, régi forma, ami művelődéstörténeti vonatkozásban is nagyon értékes. Ha visszamegyünk az időben, egészen a római korig van ennek lenyomata, ezért nagyon izgalmas volt újra sütni ezeket a formákat

-    nyilatkozta portálunknak a népi iparművész.

A nyitott műhelygalériák napját immár 20 éve rendszeresen megszervezi a Gébárti Népi Kézműves Alkotóház. A tematika mindig az éppen aktuális évszakhoz, ünnepkörhöz kapcsolódik. Ezúttal adventi és karácsonyi díszeket készíthettek a résztvevők.

Arra szeretnénk minden hónapban fókuszálni ezzel az eseménnyel, hogy a népi tárgyalkotó kézművességnek ma is van létjogosultsága, ma is lehet olyan használati tárgyakat vagy akár dísztárgyakat is készíteni ezekkel a hagyományos technikákkal, amelyek például jelen esetben az advent ünnepkörét tudják díszíteni

-   hangsúlyozta Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője.

Az érdeklődők a Zala Megyei Népművészeti Egyesület népi iparművészei segítségével tanulhatták meg a gyertyaöntés, a koszorúfonás vagy épp a fazekasság fortélyait. A rendezvényen kisebb vásár is helyet kapott, ahol helyi termelők portékáit lehetett megvenni.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

brGE6gqZhrg
# Kapcsolódó galériák