2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Adventi orgonakoncert a Göcseji Falumúzeumban

Adventi orgonakoncert a Göcseji Falumúzeumban

2023. december 16., 22:10
Adventi orgonakoncerttel zárták az évet a Göcseji Falumúzeumban. A zeneműveket a restaurált és újra hangolt 227 éves hangszeren Patai Rebeka orgonaművész szólaltatta meg.

A barokk orgona 1796-ban készült Kőszegen, a Klügel család műhelyében. Négy évvel ezelőtt romos állapotban, egy apró zalai településről, Vöcköndről került a múzeum restaurátor-műhelyébe.  

A szakemberek remek munkájának, illetve a közösség erejének és összefogásnak köszönhetően sikerült működőképes állapotba hozni a hangszert. Patai Rebeka orgonaművész első szóra vállalta, hogy egyrészt megtanulja megszólaltatni - hiszen ez is egy különlegessége a régi orgonának -, másrészt pedig megtölti élettel a kis fatemplomot

- mondta el Varju András, a Göcseji Falumúzeum tagintézményvezetője.  

Az ünnepváró mini-hangversenyt több héten át tartó felkészülés előzte meg.  

Bevallom őszintén, bár megszólaltatni könnyű, de nem egyszerű játszani rajta. Össze kellett szoknunk az orgonával, de bízom benne hogy sikerült, és a mai nap is így lesz. A műsort próbáltam úgy összeállítani, hogy a barokk korszakból, tehát Bach előtti zeneszerzőktől is válogattam, akik leginkább ilyen hangszerre írtak műveket. Klasszikus és romantikus műveket, és egy kis modern zenét is csempésztem a repertoárba

- erről már Patai Rebeka orgonaművész, a Pálóczi Horváth Ádám művészeti iskola pedagógusa beszélt hírportálunknak.  

A falumúzeum idei perogramsorozata befejeződött, de a következő esztendőben a nagyobb rendezvényeken orgonamuzsikát is hallhat a közönség. A tervek szerint kisebb koncertsorozatot is szerveznek majd a fatemplomban.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

xEUdQQg3ksk
# Kapcsolódó galériák